Külföld

Róma tanácsadót bérelt fel újraindítási tervéhez

Bizonytalan az olasz kormány

Ismét erős kritikával kell szembenéznie Mario Draghi olasz miniszterelnök kormányának.

A kabinet ugyanis szombaton bejelentette, hogy 25000 eurós (9,2 millió forint) értékben tanácsadói szerződést kötött a McKinsey gazdasági tanácsadó céggel, hogy segítsen átstrukturálni az uniós források olasz felhasználására vonatkozó terveket. Dragi elsődleges feladata átírni Olaszország újraindítási tervét, melyet áprilisig kell megküldenie az Európai Bizottság felé, hogy Róma részesülhessen a több mint 200 milliárd eurós uniós mentőcsomagból.

A megbízásról szóló hírek heves ellenszenvet váltottak ki a politikai pártok részéről. Antonio Misiani, a Demokrata Párt képviselője, korábbi gazdaságiminiszter-helyettes azt mondta: az újraindítási terv bármilyen átalakításáról be kell számolnia a kormánynak a parlamentnek, és azt meg is kell indokolnia.

Szintén a Demokrata Pártból Francesco Boccia, korábbi régiókért felelős miniszter azt mondta, hogy konfliktusos egy multinacionális befektetési tanácsadó véleménye alapján közügyeket érintő stratégia döntéseket hozni. Februárban Franciaországban okozott felháborodást, hogy a kormány a McKinsey segítségét kérte az oltási kampány kommunikációjában. A kritikusok szerint elfogadhatatlan, hogy külföldi céget bíznak meg olyan feladattal, amit a helyi adminisztráció is el tudna látni.

Kapcsolódó írásaink