Külföld

Összejátszhattak a csempészekkel az NGO-hajók

Vizsgálódnak a szicíliai hatóságok

Fennáll a gyanú, hogy egyes civil szervezetek az embercsempészekkel egyeztetve hajtottak végre mentési műveleteket 2016-ban és 2017-ben a Földközi-tengeren – értesült a La Repubblica.

Az olasz lap információi szerint a szicíliai Trapani ügyészsége készen áll vádat emelni a francia Orvosok határok nélkül, a brit Save the Children, valamint a német Jugend Rettet nevű civil szervezetek huszonnégy tagjával szemben. Az ügyészség szerint a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói szervezett mentéseket hajtottak végre, hogy az NGO-k médiafigyelmet kapjanak.

A Die Welt tegnap egyébként arról írt, hogy a spanyol parti őrség hétvégén több műveletben összesen 107 migránst mentett meg a tengeren, a Kanári-szigetek közelében. Az olasz hatóságok hétfői közlése szerint Olaszországban azonosítottak egy férfit, aki kapcsolatban állt a 2015-ös párizsi terrortámadások elkövetőivel. A 36 éves algériai férfi Bari börtönében tölti kétéves szabadságvesztését.

A feltételezett terroristát 2019 májusában tartóztatták le Bari migránstáborában, mert olyan hamis dokumentumokat találtak nála, amelyekkel szabadon mozoghatott a schengeni övezetben. Az Athmane Touami néven is ismert férfi a fivéreivel, Mehdi és Lyes Touamival együtt 2010 óta ismert az európai hatóságok előtt, akik szerint mindhárman kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal.

Kapcsolódó írásaink