Külföld

Leváltanák a Momentum pártfogóját

Új jobboldali erőcentrum alakul az Európai Parlamentben a Fidesz körül, a liberálisok egy része pedig attól tart, román elnökük a jelentéktelenségbe vezeti őket

Elmozdítanák helyéről az Európai Parlament liberális frakciójának román vezetőjét a csoport balra tolódását ellenzők. Többen attól tartanak, rosszul jönnek ki az erőviszonyok átalakulásából, amit a Fidesz-delegációnak a néppárti frakcióból való kilépése vetít előre.

Leváltanák a Momentum pártfogóját
A korábban román szélsőséges Ciolos frakciójában alelnök Cseh Katalin
Fotó: Facebook

Belső viták feszítik az Európai Parlament liberális Renew Europe frakcióját az Euractiv tegnapi cikke szerint. A portál úgy tudja, nő az elégedetlenség Dacian Ciolossal, a frakció román vezetőjével szemben, több nemzeti delegáció is úgy érzi, félreállították őket.

„Csaknem két év után a delegációk nagy része megértette, hogy a csoportot nem az ALDE egyik tagja vezeti, úgy érzik, hogy sok lehetőségről lemaradtak, sokkal hatékonyabbak is lehetnének” – mondta az Euractiv forrása, aki szerint a problémákat csak hangsúlyosabbá tette, hogy a múlt héten kilépett a tizenkét fős Fidesz-delegáció az EPP frakciójából, és ezért bizonyos tisztségeket valószínűleg újra kell osztani. Ciolos pártja, a PLUS nem tagja az ALDE pártcsaládjának, ahogyan Emmanuel Macron francia elnök pártja, az En Marche sem, bár mindkét delegáció az ALDE-frakcióba lépett be.

Az Euractiv forrása szerint csökken a frakcióvezetésbe vetett bizalom, több delegáció is arra készül, hogy a 2019-2024-es ciklus második felére új irányt adjon a csoportnak. Ha elegen lesznek, akár le is válthatják Ciolost a ciklus felénél. Egy másik forrás, aki közel áll a frakcióvezető köreihez, megerősítette a portálnak, hogy számos EP-képviselő kezdettől fogva panaszkodott az új vezetésre, de a forrás szerint ők a „régi ALDE” képviselői, akik nem fogadják el a frakcióban bekövetkezett változásokat.

Megfogalmazása szerint olyan „régivágású EP-képviselőkről” van szó, akik nem fogadják el a Macron által ihletett és Ciolos által felkarolt „új szocioliberalizmust”. A forrás szerint a Ciolos kritikusai „ódivatú liberálisok”, akiket csak a szabadpiac érdekel, nem pedig a baloldal által hangsúlyozott szociális jogok és környezeti hatások.

Az Euractiv értesülései szerint a hazánkat sűrűn bíráló holland liberális EP-képviselő, Sophie in ’t Veld tegnapra vitát sürgetett a csoportban azzal kapcsolatban, milyen hatással lesz a Fidesz-delegáció kilépése az EPP-ből a parlament erőviszonyaira. A képviselő szerint sürgős helyzetértékelésre is szükség van az ALDE-n belül, mert nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz lépése elszigetelt eset marad.

Ciolosnak azt írta, a parlament politikai erőviszonyai gyorsabban és mélyebben átalakulhatnak, mint hinnék. A holland politikus nem véletlenül aggódik: számítások szerint ha a Fidesz távozása megmozgatja a jobboldali pártokat, létrehozhatnak egy olyan csoportot  – vagy megerősíthetnek egy meglévőt – ami a harmadik vagy akár a második legnagyobb is lehet az EP-ben.

Az ALDE-frakció egyik alelnöke egyébként Cseh Katalin, a Momentum képviselője. A pártot számos kritika érte, amikor a romániai államelnöki és önkormányzati választáson is az USR–PLUS liberális pártszövetség mellett kampányoltak a magyar jelöltek helyett. Dacian Ciolos volt román miniszterelnök egyébként korábban a szélsőségesen nacionalista Vatra Romaneasca szervezet tagja volt.

Beolvadt a baloldalba a Néppárt


Az Európai Néppárt (EPP) már jó ideje elvesztette valódi identitását, többször is figyelmeztettük erre, ez nagy politikai vitához vezetett a pártcsalád több tagja és a Fidesz között – nyilatkozta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a lengyel közmédia angol kiadása, a PolandIn híradójában. A politikus szerint egyre nehezebbé vált különbséget venni az EPP és a szocialisták vagy a liberálisok álláspontjai között.


Hidvéghi azt sem tartja helyénvalónak, hogy a Néppárt lényegében maga mögött hagyta a hagyományos kereszténydemokrata értékeit, a nemzeti identitást, a hagyományos családképet, nem állt ki ezen értékek mellett, és nem küzdött az illegális bevándorlás ellen. Úgy fogalmazott, ezekben a kérdésekben az EPP nem volt elég erős, és ha ez a tendencia folytatódik, az rossz hír a tagpártoknak.

Kapcsolódó írásaink