Külföld

Lejtmenetben a CDU/CSU népszerűsége

Szűkítené a képviselői munka mellett folytatható tevékenységek körét a német CDU/CSU pártszövetség Nikolas Löbel maszkbeszerzési botránya miatt. Az uniópártok népszerűségét megtépázták az elmúlt napok eseményei.

Lejtmenetben a CDU/CSU népszerűsége
Nikolas Löbel maszkbeszerzési botránya miatt áll a bál a kereszténydemokratáknál
Fotó: MH

Magatartási kódexet dolgozna ki a maszkbeszerzés körüli botrány miatt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti csoportjának két frakcióvezetője. Ralph Brinkhaus és Alexander Dobrindt erről levelet írt a képviselőknek, amely szerint ki kell dolgozni egy olyan követelményrendszert, amely világosan meghatározza, a parlamenti képviselők milyen más tevékenységeket folytathatnak.

Az uniópárti frakcióvezetők a Der Spiegel szerint levelükben hozzátették: nincs helye a CDU/CSU-ban azoknak, akik a jelenlegi válságban megpróbáltak pénzügyi előnyhöz jutni a védőeszközök beszerzése során.

Annyi bizonyos, hogy több uniópárti politikus is tanácsot adott az egészségügyi minisztériumnak a védőeszközök vásárlásával kapcsolatosan, a kérdés az, hogy voltak-e más képviselők, akik saját gazdagodásukra használták fel a helyzetet.

A botrány azután robbant ki, hogy kiderült, Nikolas Löbel CDU-s képviselő cége 250 ezer eurót (körülbelül 92 millió forintot) keresett azzal, hogy közvetített egy baden-württembergi forgalmazó, illetve egy heidelbergi és egy mannheimi vállalat között a maszkbeszerzés során. Löbel hétfő reggel bejelentette azonnali lemondását.

Az eset miatt tovább csökkent a CDU/CSU népszerűsége, az Insa közvélemény-kutató által készített friss felmérés szerint a válaszadók 30 százaléka szavazna az uniópártokra, ha most lennének a választások. Ezzel egy hét alatt 2,5 százalékot csökkent a pártszövetség támogatottsága. A vasárnapi tartományi választásokra készülő baden-württembergi és rajna-vidék-pfalzi kereszténydemokraták úgy érezhetik, mintha ököllel arcon ütötték volna őket – írta a botrányra reagálva a Die Welt.

A lap szerint az eset rontotta a kormányzó CDU hitelességét. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Der Tagesspiegel is, mint írták: a maszkbeszerzés körüli botrány lehet az utolsó csepp a pohárban azok számára, akik így is elégedetlenek a kormány járványkezelésével. Baden-Württembergben felmérések szerint 35 százalék körüli eredménnyel győzhet vasárnap a Zöldek párt, amely jelenleg is vezeti a tartományt. Winfried Kretschmann népszerűsége Gabor Steingart német újságíró szerint annak is köszönhető, hogy a kormányfő jó arányérzékkel egyensúlyoz a különböző álláspontok között a migrációs és adópolitikában.

Németországot támadja a Kreml

Az orosz dezinformációs kampány legfőbb európai célpontja Németország – áll az EU külügyi szolgálatának értékelésében. A jelentés szerint egyetlen uniós tagállamot sem támadnak erőszakosabban, mint Németországot, amellyel kapcsolatban 2015 vége óta hétszáznál több esetet regisztráltak a vonatkozó uniós adatbázisban. Franciaország esetében ez a szám háromszáz, míg Olaszország esetében százhetven körül van. A jelentésben hozzátették, hogy Oroszország rendszerszintű kampányokat folytat mind politikai szinten, mind a Kremlhez közeli médiában. A külügyi szolgálat példákat is bemutatott, ezek közül az egyik, hogy az orosz sajtóban egy hónapja téma egy berlini orosz család története, amelyből a hatóságok veszélyeztetés miatt kiemelték a gyerekeket. Az ügyet az orosz média és egyes politikusok a Németországban élő oroszok módszeres elnyomásának illusztrálására használták fel.

Kapcsolódó írásaink