Külföld

Kelemen Hunor: Legalább nyolc évre lenne szükségünk, hogy valódi változást hozzunk

Kimaradna az RMDSZ a román belharcokból

A Romániai Magyar demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke reméli, hogy a jelenlegi román kormánykoalíció nyolc évig hatalmon marad.

Kelemen Hunor: Legalább nyolc évre lenne szükségünk, hogy valódi változást hozzunk
Kelemen Hunor
Fotó: MH

Kelemen Hunor a Prima TV-nek adott interjújában elmondta, hogy a jelenlegi kabinet csak hosszú távon tudna valójában érdemes dolgokat megvalósítani. Mint fogalmazott: Egy dolgot biztosra tudok: stabil koalíciónk, stabil kormányunk van, amelynek politikai projektjét a parlament megszavazta, mennünk kell előre.

Hangsúlyozta, hogy amíg a koalíció tagja az RMDSZ, semmiféle bizalmatlansági indítványt nem fognak megszavazni, és a jelenlegi terveiket is négy évre készítették. Kelemen Hunor beszélt továbbá Klaus Johannis román államfő tavaly áprilisában tett kijelentése kapcsán. Johannis ugyanis azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy az RMDSZ-el együtt működve átadja a magyaroknak Erdélyt, miután a PSD hallgatólagosan a képviselőházban jóváhagyta a Székelyföld számára területi autonómiát biztosító törvénytervezetet.

Kifejtette, hogy az államfő magyarellenes kirohanása a PSD és a Johannis által támogatott Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti politikai csatározás részét képezte. Leszögezte, hogy semmilyen szövetkezés nem volt a két párt közt, és ezt Johannis is tudta. Hozzátette, hogy azóta beszélt az államelnökkel, és a jövőre akar koncentrálni. Mindig kértük politikus kollégáinkat, hogy találjanak más témákat, ne vigyenek bele minket a köztük zajló belső háborúba – fejtette ki Kelemen. Hozzáfűzte: a politikai csatározásoknak egy elfogadható határon belül kell zajlaniuk.

Kapcsolódó írásaink