Külföld

Gyanús maszkbeszerzés miatt áll a bál a CDU-ban

Saját gazdagodására használta fel a válságot Nikolas Löbel német kormánypárti képviselő, aki a fokozódó nyomás alatt bejelentette, azonnali hatállyal visszaadja mandátumát

Kínos helyzetbe került a Kereszténydemokrata Unió (CDU), miután a párt egyik politikusáról kiderült, hogy saját gazdagodására használta fel a koronavírus-válságot. A botrány érzékenyen érinti a CDU-t, mivel vasárnap két tartományban is helyhatósági választást tartanak.

Gyanús maszkbeszerzés miatt áll a bál a CDU-ban
Súlyos károkat okozott Löbel a pártjának, amely kihatással lehet a vasárnapi tartományi választásokra
Fotó: AFP/Jorg Carstensen

Lemondott Nikolas Löbel, a kormányzó CDU szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője, miután kiderült, hogy cége 250 ezer eurót (körülbelül 92 millió forintot) keresett azzal, hogy közvetített egy baden-württembergi forgalmazó, illetve egy heidelbergi és egy mannheimi magánvállalat között a maszkbeszerzés során.

A politikus vasárnap jelentette be, hogy augusztus végéig visszaadja mandátumát, valamint kilép a parlamenti képviselőcsoportból. Az egyre élesebb kritikák miatt végül hétfőn közölte: azonnali hatállyal lemond, mert nem akar további kárt okozni pártjának.

Az elmúlt napokban hasonló botrányba került a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyik politikusa, Georg Nüsslein is, aki vasárnap kilépett a frakcióból, hétfőn pedig a pártból is. Nüsslein ellen korrupciós vizsgálat van folyamatban.

Armin Laschet CDU-elnök a Südkurier című lapnak azt mondta: az ügy érintettjeinek azonnal le kell mondaniuk. Szerinte a történtek aláássák a demokráciát és a bizalmat.

A botrány azért is érinti érzékenyen a CDU-t, mert vasárnap tartományi választásokat tartanak Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományban. A ZDF csatorna által közölt legfrissebb felmérések szerint Baden-Württembergben a legtöbb szavazatra a Zöldek számíthatnak, a párt támogatottsága 35 százalékos, míg a CDU-ra a válaszadók 24 százaléka voksolna. Rajna-vidék-Pfalzban a szociáldemokraták (SPD) népszerűsége megelőzte a kereszténydemokratákét, az SPD 33,
a CDU 29 százalékon áll.

A botrányra reagálva Susanne Eisenmann CDU-s politikus, aki Baden-Württemberg kormányzói székéért indul, a Der Spiegelnek azt mondta: elfogadhatatlan, hogy egy képviselő a saját gazdagodására használja fel a válságot. A Die Weltnek azt nyilatkozta: Löbel azonnali lemondása az egyetlen helyes döntés. Szerinte a politikus „nagymértékben rontotta a CDU és az egész parlamenti demokrácia hírnevét”, a maszkbeszerzés során megszerzett összeget pedig jótékony célokra kellene felajánlani.

Bírálta a német kormányt az alkotmánybíróság egykori elnöke, Hans-Jürgen Papier, aki a Welt am Sonntagnak azt mondta: „a német alkotmány értékrendje már a világjárvány előtt is erodálódott, az elmúlt egy évben pedig olyan eltéréseket látunk ettől az értékrendtől, amelyet korábban el sem tudtunk képzeni”.

A polgári szabadságjogok értékét és jelentőségét alábecsülik a politikában – tette hozzá.

A német alkotmányvédelem ezalatt a németországi demokrácia destabilizálása miatt aggódik. A Der Spiegel szerint az orosz RT német nyelvű csatornája kifejezetten a német intézmények gyengítését célozza híradásaival.

Kapcsolódó írásaink