Külföld

WHO: Újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma Európában

Hat hét csökkenés után újra emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma Európában - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodáját vezető Hans Kluge csütörtökön.

WHO: Újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma Európában
Halottszállítók érkeznek egy koronavírusban elhunyt ember lakásához Portugáliában január 29-én
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Kluge a sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Közép- és Kelet-Európában, valamint Nyugat-Európa több országában újra terjedőben a járvány.

A múlt héten a Covid-19-es megbetegedések száma 9 százalékkal nőtt, és így átlépte az egymilliót a WHO 53 országot magában foglaló európai térségében.

„Ezzel véget ért a hat hete tartó, ígéretes csökkenés” - mutatott rá Kluge, aláhúzva, hogy az európai régió országainak több mint felében újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

A tisztségviselő szerint az európaiaknak újra a legszükségesebbekre kell szorítkozniuk, hogy felvehessék a harcot a koronavírus és terjedő variánsai ellen, illetve fel kell gyorsítaniuk az oltást.

Az 53 térségbeli országból 45-ben már megkezdődött az oltási kampány.

Az AFP francia hírügynökség számvetése szerint az Európai Unió lakosságának 5,4 százaléka kapta meg első oltását a koronavírus ellen, 2,6 százaléka pedig mindkét oltást megkapta.