Külföld

Lemondott az olasz baloldal vezetője

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő és kormánypárt Demokrata Párt (PD) főtitkára, aki a közösségi oldalán csütörtökön közölt bejegyzésében a párton belüli hatalmi harcokra és a személyét érő támadásokra hivatkozott.  

Lemondott az olasz baloldal vezetője
Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő és kormánypárt Demokrata Párt főtitkára
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Nicola Zingaretti azt írta, szégyelli, hogy a Demokrata Párt az új olasz kormány húsz napja történt megalakulása óta kizárólag a hatalmi pozíciók felosztásáról vitázik, valamint a főtitkár leváltásáról. Ez megbénítja, „meggyilkolja” a pártot - hangsúlyozta. Zingaretti a baloldali erőket az ország ennél sokkal súlyosabb problémáira emlékeztette az új koronavírus-járvány harmadik hullámában.

Úgy vélte, hogy pontosan két évvel ezelőtti főtitkári megválasztása óta sikerült megmenteni a PD-t, amely új korszakba lépett át. A párt kormányon volt és a közelmúltban történt miniszterelnök-cserével is kormányon maradt, mégis - tette hozzá - „mindennapos harcok gyengítik, melyek első számú célpontja én vagyok”. „Az Olaszország és a párt iránti szeretetből nem marad más hátra számomra, mint így változtatni a helyzeten” - utalt lemondására Nicola Zingaretti.

A főtitkár döntése meglepetésként érte a pártot, melynek vezetősége is a közösségi bejegyzésből értesült a távozásról. A párt vezető politikusai úgy nyilatkoztak, minden eszközzel megpróbálják marasztalni Nicola Zingarettit. Elemzők úgy vélték, hogy a PD-t 2019 márciusától vezető Nicola Zingaretti a közelmúltban zajlott kormányváltás  áldozatává  vált. A Mario Draghi vezette, a jobboldallal közös kormány megalakulása ugyanis a baloldal gyengülését eredményezte.

A politikai pályafutását még az Olasz Kommunista Pártban (PCI) kezdett 55 éves Nicola Zingaretti a Demokrata Párt főtitkári posztját Matteo Renzitől vette át. A PD a Giuseppe Conte vezette második kormányban, 2019 szeptemberétől az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közösen kormányzott.

Giuseppe Conte január 26-i lemondása után a Zingaretti vezette PD úgy határozott, hogy Mario Draghi új kormányának is tagja lesz. A jobboldali Ligával és a jobbközép Hajrá Olaszországgal közös kormányzást azonban a Demokrata Párt egy része és választói is nehezen emésztették meg. Bírálat érte Nicola Zingarettit „gyenge” döntései miatt, melyek következtében a baloldali politika nem érvényesül az új kormányban. A pártban egyre többen sürgettek főtitkárváltást.

A PD támogatottsága a felmérésekben húsz százalékos, jelenleg a második legnagyobb párt a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga mögött. A PD sarkába ért azonban a szintén jobboldali Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI), amely túllépte a 17 százalékot. Ha pedig Giuseppe Conte veszi át az M5S vezetését, a felmérések szerint a PD hat százalékponttal eshet vissza.

Katasztrófáról, a PD teljes széteséséről nyilatkozott Massimo Cacciari baloldali filozófus, aki szerint Nicola Zingaretti lemondása a párt haldoklásának „végső felvonása”.

Az esélyes utódok között szerepelhet Stefano Bonaccini, a baloldali hagyományú Emilia Romagna tartomány elnöke, akivel akár még Matteo Renzi is visszatérhetne a baloldallal való együttműködéshez.

A Draghi-kormány létrejötte az Öt Csillag Mozgalmat és a PD-t is magával sodorta, miközben a jobboldal összes pártja erősödött.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom