Külföld

Szívesen látják a fideszes EP-képviselőket az Identitás és Demokrácia-frakcióban

Szívesen látják a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőit az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióban - közölte szerdán Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt társelnöke, az ID-frakció képviselője.

Szívesen látják a fideszes EP-képviselőket az Identitás és Demokrácia-frakcióban
Jörg Meuthen (k), az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt társelnöke, az ID-frakció képviselője
Fotó: ROLF VENNENBERND / DPA / dpa P

Az EP negyedik legnagyobb frakciójában dolgozó német képviselők vezetője közleményében kifejtette: „nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a  Fidesz tartalmilag sokkal közelebb áll az ID-hez, mint az Európai Néppárthoz (EPP)”.

Ez a közelség „megmutatkozik a migráció, az identitás és a nemzeti szuverenitás kérdésében” - tette hozzá Jörg Meuthen, megjegyezve, hogy a Fidesz mindig is „az álkonzervatív EPP konzervatív fügefalevele volt”.

A Németországban a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló párt társelnöke kiemelte, hogy a Fidesz távozása az EPP-frakcióból „mindenekelőtt Manfred Weber (CSU-s politikus, EPP-frakcióvezető) és a CDU/CSU súlyos veresége”.

Mint írta, az AfD, és minden bizonnyal az ID többi delegációjának részéről senki nem ellenezné a Fidesz csatlakozását, éppen ellenkezőleg, közös meggyőződés, hogy Európa hazafias és szabadelvű erőinek együtt kell működniük.

Az ID-nek 76 képviselője van a 704 tagú EP-ben, többségüket az olasz Liga, a francia Nemzeti Tömörülés és az AfD politikusai teszik ki.

Novák Katalin a Fidesz külügyekért felelős alelnökeként szerdán közölte, hogy pártja az EPP-frakció belső szabályzatának megváltoztatása miatt elhagyja a képviselőcsoportot.
 

Kapcsolódó írásaink

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából

ĀAz EPP elfogadta az alapszabályzat módosítását - A Fidesz jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezte - Deutsch Tamás és Gál Kinga szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az EPP-hez