Külföld

Elégedetlen Merkellel a koalíciós társ SPD

Lazítanának a német tartományok

Hiányosan vesz részt Angela Merkel német kancellár a koronavírus okozta járványügyi válsághelyzet koordinálásában – mondta Norbert Walter-Borjans, a német szociáldemokraták (SPD) társelnöke az Augsburger Allgemeine című lapnak.

Elégedetlen Merkellel a koalíciós társ SPD
Hiányosan vesz részt Angela Merkel német kancellár a koronavírus okozta járványügyi válsághelyzet koordinálásában
Fotó: AFP/Sean Gallup

A politikus szerint nemcsak a kancellár, de a kormánykoalíciós partner Kereszténydemokrata Unió (CDU) több felelős tagja sem végzi jól a feladatát. A német tartományok vezetői és a szövetségi kormány ma tárgyal újra a járványügyi intézkedésekről. Sürgeti a lazításokat több tartomány vezetése is, egyúttal bírálják az oltás lassúságát. Armin Laschet CDU-elnök egy német lapinterjúban közölte: az állandó zárlat helyett ellenőrzött nyitásra van szükség.

Az észak-rajna-veszfáliai kormányfő szerint továbbra is fontos az óvatosság, a mutációk pedig új kihívást jelentenek az ország számára. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanakkor a járvány okozta társadalmi, gazdasági és pszichológiai károkat – tette hozzá. A korlátozások gyors feloldása ellen foglalt állást Jens Spahn egészségügyi miniszter. A tárcavezető a dpa német hírügynökség szerint közölte: csak fokozatosan történhet meg az újranyitás, ugyanakkor látja a fényt az alagút végén.

Kapcsolódó írásaink

Szabadságvita Németországban

ĀÉlesen támadják a berlini kormányt az ellenzék és a gazdasági élet szereplői, Merkel szerint azonban jobb a következetesség, mint a „hullámzás”