Külföld

Orbán emelte a tétet a Néppárt vitájában

Nyilvánvalóan a Fideszre szabott, jogilag problémás alapszabály-módosítási javaslatról szavaznak a héten az európai parlamenti képviselőcsoportban

Nem tartja elfogadhatónak Orbán Viktor miniszterelnök azt az alapszabály-módosítási javaslatot, amiről a héten szavaz az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportja. A sajtó szerint a Fidesz elnökének ultimátuma befolyásolhatja a frakció belső politikai vitájának kimenetelét.

Orbán emelte a tétet a Néppárt vitájában
A Fidesz elnöke 2018-ban még felszólaló volt az Európai Néppárt kongresszusán
Fotó: Miniszterelnok.hu

Feszültségekkel teli hét elé néz az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke levélben közölte Manfred Weber frakcióvezetővel, hogy a fideszesek kilépnek a képviselőcsoportból, amennyiben szerdán elfogadják azt a szabálymódosítási javaslatot, amelynek alapján nemcsak egyes képviselőket, hanem egész delegációkat is fel lehet függeszteni vagy ki lehet zárni.

A miniszterelnök szemére vetette a bajor politikusnak, hogy éppen a koronavírus-járvány harmadik hullámának pusztítása közben foglalkozik ilyen ügyekkel az Európai Néppárt, ahogy azt is, hogy minden ígérgetés ellenére továbbra is elmarad a pártcsalád jövőjéről szóló vita.

Rámutatott arra is, nem fér bele a jogállamiságba, hogy visszamenőleges hatályú szankciókat szabjanak ki. Ezzel Orbán Viktor arra utalt, a módosítási javaslat egyértelműen a Fideszre lett szabva. Egyik árulkodó eleme például az, hogy automatizmust hoznának létre egy párt pártcsaládbeli jogállása és frakcióbeli tagsága között.

Mint ismeretes, a Fidesz 2019 tavasza óta – közös megegyezéssel – felfüggesztett tagsággal bír a Néppártban, ám a frakcióban teljes jogú munkát folytat. A felfüggesztésről egyszerű többséggel is lehetne dönteni a javaslat szerint. „Miután nem tudott kellő mennyiségű szavazatot gyűjteni, hogy megbüntessen minket, most megpróbálja megváltoztatni a szabályokat, és egy folyamatban lévő eljárásra kiterjeszteni” – foglalta össze a helyzet visszásságát a miniszterelnök.

A brüsszeli Politico hétfő reggeli hírlevelének megfogalmazása szerint Orbán emelte a tétet a néppárti frakció belső vitájában. A javaslat ötletgazdája, Othmar Karas osztrák képviselő a Twitteren közölte: nem hagyják magukat zsarolni. A politikus évek óta – különösen a migrációs válság óta – támadja a Fideszt és a magyar kormányt, Deutsch Tamás delegációvezető kizárását is ő akarta kiharcolni tavaly télen, sikertelenül.

Pedro López de Pablo, a néppárti frakció szóvivője lapunknak azt mondta, mindenképpen napirendre tűzik szerdán a módosítási javaslatot.

Egyes brüsszeli néppárti forrásaink szerint a múlt pénteki delegációvezetői ülés fényében meglehet a többség a delegációk kizárását vagy felfüggesztését lehetővé tevő módosításhoz, mások szerint viszont ezekhez nem, de az automatizmushoz igen. A döntő ezúttal is az, miként dönt a német delegáció. Ezt nehéz megjósolni, mert bár a Fidesz kritikusai sokkal hangosabbak, ugyanakkor nincsenek többségben.

Ha bármelyik, nyilvánvalóan a Fideszre szabott javaslat keresztülmegy, az a legvalószínűbb – tudtuk meg –, hogy a következő hetekben már napirendre is tűzik a Fidesz delegációjának felfüggesztését – ezt azonban levele alapján Orbán Viktor nem akarja megvárni.

Kapcsolódó írásaink