Külföld

Szigorítást hozhat a migrációs politikában Salvini embere

Giuseppe Conte volt miniszterelnöknek az olasz belpolitikába történő visszatérésével „szárnyra kaphat” az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és népszerűsége megközelítheti a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligáét - derült ki a kedden közzétett felmérésekből.

Szigorítást hozhat a migrációs politikában Salvini embere
Giuseppe Conte
Fotó: AFP

Az Öt csillag Mozgalom Giuseppe Conte visszatérését várja: a felmérések szerint ha Conte átveszi a párt vezetését, az M5S népszerűsége több mint hat százalékkal ugorhat meg és elérheti a 22 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy a második legnépszerűbb párt lehet a Liga mögött, amelynek tetszési indexét jelenleg 23 százalékra mérik.

A jogászprofesszor Conte az Öt Csillag Mozgalom jóvoltából nyerte el a miniszterelnöki tisztséget 2018 júniusában. Conte ez év január 26-án mondott le, miután a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt visszavonta minisztereit a közös kormányból.

Azóta Giuseppe Conte visszatért tanítani a firenzei egyetem jogi karára, a politikától azonban nem vonult vissza. Az Öt Csillag Mozgalom hétvégén tartott vezetői találkozóján a párt alapítója, Beppe Grillo bejelentette, hogy Contéra bízzák az M5S „újjászületését”. Conte néhány hetet kért az „új politikai projekt” bemutatására.

A felmérések szerint Conte három év kormányzás után elegendő politikai erővel rendelkezik ahhoz, hogy talpra tudja állítani a nélküle a szétesés szélén álló Öt Csillag Mozgalmat, amelynek népszerűsége a 2018-as több mint 32 százalékról mostanra 15 százalékra süllyedt.

Elemzők szerint Giuseppe Conte vissza tudja csalogatni az Öt Csillag Mozgalomba a párt csalódott, és az utóbbi években távozott tagjait és választóit. Conte más pártokból is képes „halászni”, mivel a volt kormányfő az Öt Csillag Mozgalom bevált gyakorlata szerint egyszerre nyit jobbra és balra. Ez tette lehetővé, hogy az M5S által javasolt miniszterelnökként először a jobboldali Ligával, majd a baloldali Demokrata Párttal (PD) együtt kormányozzon.

A felmérések azt mutatják, hogy Giuseppe Contéval az M5S a Demokrata Párttól vonná el a támogatottságot, és a PD népszerűsége a jelenlegi 19 százalékról 14,2 százalékra eshet vissza. A Conte vezette M5S a Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) is egy százalékponttal gyengítheti. Az FdI most a harmadik legnépszerűbb párt, több mint 17 százalékkal, a Liga és a PD mögött.

Giuseppe Conte visszatérésével azonnal magas fordulatba kapcsolna a pártok közötti választási kampány, amely Mario Draghi kormányának megalakulásával csak pillanatnyilag csillapodott le: Conte lenne az M5S vezette erők miniszterelnök-jelöltje a jobboldali koalícióval szemben, amelyet Matteo Salvini vezet.

Szigorítást hozhat a migrációs politikában Salvini embere

A Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzésében Draghi kormányának várható migrációs politikájára kísérel meg prognózist adni. A széleskörű parlamenti és társadalmi támogatással rendelkező új miniszterelnök fő feladata az évtizedek óta termelékenységi válságban lévő, a koronavírus-járványban pedig újabb mélyütést kapott olasz gazdaság újraindítása, az adó- és közigazgatási reform végrehajtása lesz.

Ahogy az elemzés felidézi, a bizalmi szavazás előtt beszédében Draghi csak röviden említette a migráció kérdését, ezzel is jelezve, hogy a téma nem kerül kormányzásának homlokterébe. Az Európai Központi Bank volt elnökeként nem meglepő, hogy az Európai Bizottság által tavaly ősszel előterjesztett migrációs és menekültügyi paktum mielőbbi elfogadását, a menedékkérők kvóta szerinti elosztását sürgette.

Hogy a gyakorlatban a határvédelemben történik-e előrelépés, az azon múlik, hogy az új belügyi államtitkár, Nicola Molteni mekkora mozgástérrel fog rendelkezni. A Liga „héjájaként” ismert Molteni tevékenysége valószínűleg nem fogja nélkülözni a megosztó lépéseket, és fontos kérdés lesz, hogy az államtitkár fellépésével kavart viharokat a kormányfő hogyan tudja elsimítani úgy, hogy a soha nem látott heterogenitású kabinet egységét megőrizze a jövő tavaszi parlamenti választásokig.

A gyorselemzés teljes szövege ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink