Külföld

Fél tüdeje hiányzik, és korábban pszichológus segítette Ferenc pápát, aki Rómában képzeli el a halálát

Aggodalmak az iraki út előtt

Fél tüdeje hiányzik, és korábban pszichológus segítette Ferenc pápát, aki Rómában képzeli el a halálát
A Szentatya elárulta: Bachot hallgat, ha meg akar nyugodni
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Rómában képzeli el a halálát Ferenc pápa, aki fiatalkori tüdőműtétjéről és pszichoterápiájáról is beszélt abban a 2019-ben készült interjúban, amelyet a Vatican News hírportál ismertetett szombaton, néhány nappal a pápa március 5-én kezdődő iraki útja előtt, amelyre sokan aggodalommal tekintenek a járvány és a 84 éves egyházfő kora miatt. Az interjút Ferenc pápa Nelson Castro argentin orvos-újságírónak az egyházfők egészségéről készülő könyvéhez adta, és a beszélgetés egyes részeit eredetileg maga Castro közölte a La Nación című argentin napilapban egy véleménycikkben.

Ferenc pápa felidézte Castrónak, hogy 21 éves korában fertőzés miatt eltávolították tüdeje egy részét. Elmondta azt is, hogy életének egy stresszes időszakában pszichológus segítségére szorult, amikor az argentin diktatúra idején egyházi előjáróként embereket mentett ki az országból. Elárulta, hogy amikor észreveszi magán a kapkodást, Johann Sebastian Bach muzsikáját hallgatja, mivel ez megnyugtatja. Az interjú végén az újságíró azt kérdezte Ferenc pápától, gondol-e a halálra.

A pápa úgy válaszolt, hogy igen, de egyáltalán nem fél tőle. Arra a kérdésre, hogyan képzeli el halálát, Ferenc pápa kijelentette, hogy „hivatalban levő pápaként vagy nyugalmazott pápaként és Rómában”. Szintén a La Nación-nak Leonardo Sandri bíboros azt nyilatkozta, hogy az iraki utazás nem kockázatok nélküli, de a pápa tudja, hogy egy atyának nehézségek idején is meg kell látogatnia a gyermekeit.

Kapcsolódó írásaink