Külföld

Egyre több a menedékkérő Ausztriában

Csaknem százezer bevándorló vár arra a Balkánon, hogy folytathassa útját az unió felé – Felgyorsítaná a gazdasági migránsok hazaküldését az osztrák belügyminiszter

A balkáni útvonalon fokozódó migráció miatt nőtt tavaly Ausztriá­ban a menedékkérelmek száma. A hivatalos adatok alapján a legtöbben továbbra is Szíriából és Afganisztánból érkeznek. Norbert Hofer szigorúbb határellenőrzést sürgetett az illegális bevándorlás miatt.

Egyre több a menedékkérő Ausztriában
A 2015-ös menekültválság óta először nőtt a beadott kérelmek száma az országban
Fotó: AFP/Ales Beno

A koronavírus-járvány ellenére a tavalyi évben, a 2015-ös menekültválság óta először, nőtt az Ausztriában beadott menedékkérelmek száma, 2019-hez képest mintegy tíz százalékkal – derül ki a hivatalos menekültügyi statisztikából. Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint ez ellentétes az uniós adatokkal, tavaly ugyanis 31 százalékkal kevesebb menedékkérelmet adtak be 2019-hez képest a közösség tagországaiban.

A Kleine Zeitung című osztrák lap tájékoztatása szerint tavaly 14 192 menedékjog iránti kérelem érkezett a hatóságokhoz, míg 2019-ben 12 886 menedékkérő érkezett Ausztriába. A kísérő nélküli fiatalkorú kérelmezők száma tavaly hetven százalékkal nőtt.

Wolfgang Taucher osztrák belügyminisztériumi vezető tisztviselő egy múlt heti sajtótájékoztatón kijelentette: a migránsok célországa nem Ausztria, a többség Németországba és az észak-európai országok felé tart. A növekvő tendencia szerinte Ausztria földrajzi elhelyezkedésével magyarázható, mivel az ország a balkáni migrációs útvonalon fekszik, amelyen keresztül egyre több menedékkérő érkezik Európába.

A helyzet várhatóan nem fog javulni, mivel jelenleg is százezer ember vár arra a Balkánon, hogy folytathassa útját az unió felé – tette hozzá Taucher. A legtöbb Ausztriába érkezett menedékkérő 2020-ban szíriai és afgán állampolgár volt.

Taucher elmondta, hogy jelenleg 21 ezer menedékkérelmi eljárás van folyamatban, tavaly 12 633 ember ügye zárult pozitívan, közülük 7710-en kaptak nemzetközi védelmet, a többi esetben kiegészítő védelmet vagy humanitárius tartózkodási engedélyt kaptak az arra jogosultak.

Az embercsempészet elleni küzdelem központi irodájának vezetője, Gerald Tatzgern szerint egyre többen indulnak útnak a járvány miatt, többek között azért, mert Európában jobb orvosi ellátást kaphatnak, és előbb olthatják be őket.

Napokban kiadott közleményé­ben aggodalmának adott hangot az illegális migráció erősödése miatt és szigorúbb határellenőrzést sürgetett Norbert Hofer, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. Míg a tiroli határon a járvány miatt a hatóságok mindenkit ellenőriznek, Ausztria egyes határszakaszai könnyedén átjárhatóak, és ennek meg kell változnia – írta Hofer.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy sikeresen lezárult annak a rendszernek a tesztfázisa, amely lehetővé teszi, hogy gyorsított eljárásban, akár 72 órán belül döntsenek a menedékkérők sorsáról. A rendszer célja a gazdasági bevándorlók gyors kiszűrése. Nehammer közleményében hozzátette: a biztonságos országból érkezők menedékkérelmét a lehető legrövidebb idő alatt le kell zárni, és világossá kell tenni, hogy a gazdasági migránsoknak nincs helyük Ausztriában.

Magyar vállalatok segítik Ugandát

Végső fázisába érkezett Magyarország eddigi legnagyobb külföldi fejlesztési programja Ugandában – közölte Szijjártó Péter tegnap a Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter a bejegyzésben kifejtette: a program részeként magyar vállalatok egy 1,5 milliárd forint értékű projektet fognak megvalósítani az ugandai bank- és privát szektor informatikai védelmének fokozása érdekében.
 

Hangsúlyozta, a beruházásoknak köszönhetően a magyar cégek hozzájárultak ahhoz, hogy az Ugandában élő és az oda menekült, mintegy másfél millió ember helyben megtalálja a megélhetést az elvándorlás helyett. Szijjártó Péter aláhúzta: „a mi álláspontunk egyértelmű: a migrációt csak úgy lehet megállítani, hogy a segítséget visszük oda, ahol a baj van, és így előzzük meg azt, hogy emberek milliói keljenek útra”.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink