Külföld

Balra tolódás Berlinben

A balliberális média egyeduralmáról és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) balra tolódásáról beszélt a párt egyik vezető politikusa. Arnold Vaatz szerint a magyar kormány álláspontja nemigen jut el a német olvasókhoz.

Balra tolódás Berlinben
Arnold Vaatz szerint a magyar kormány álláspontja nemigen jut el a német olvasókhoz
Fotó: Budapester Zeitung

Az Európai Unió és benne Németország magát a civilizáció élharcosának tartja, az egykori keleti blokk országait azonban a demokrácia tanoncainak – nyilatkozta Arnold Vaatz, a német kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség egyik frakcióvezető-helyettese a hazánkban megjelenő, német nyelvű Budapester Zeitungnak.

Vaatz szerint a CDU/CSU mostanra feladta szinte minden olyan álláspontját, ami nem tetszett a balliberálisok által dominált, fősodratú német médiának. Ennek tudható be szerinte a Magyarországgal kapcsolatos kritikájuk, de a média elvárásainak felelnek meg akkor is, amikor bírálják a lengyel kormánypárt elnökét, Jaroslaw Kaczynskit, Boris Johnson brit kormányfőt vagy Donald Trump volt amerikai elnököt. Megjegyezte, a meghatározó kérdésekben a Fidesz most olyan álláspontokat foglal el, mint a CDU – csak húsz évvel ezelőtt.

Az energia-, gender- és bevándorláspolitikában Vaatz szerint kibékíthetetlen ellentétek alakultak ki, de nagy átfedések vannak azokban a kérdésekben, amelyekben nem fordult szembe magával a német párt. Ilyen például a NATO, a transzatlanti együttműködés vagy az egészségpolitika.

A magyar kormány álláspontjának a politikus szerint egyáltalán nem vagy csak nagyon szelektíven ad teret a német fősodratú média. Rámutatott, emellett nem tartják bemutatásra érdekesnek az olyan kérdéseket, mint például a baloldal és a Jobbik együttműködése.

Vaatz megjegyezte, az országi keleti részén, az egykori NDK tartományaiban „emlékeket idéz fel” ez a médiastratégia. A képviselő szerint Magyarországon el sem tudják képzelni, mennyire egyoldalú a német média, hiszen tapasztalatai szerint hazánkban a sajtó lényegesen változatosabb és több a kormánykritikus hang. Vaatz szerint ahogy az unió nyugati felében, úgy Németországban is egy olyan mainstrem, azaz fősodor a meghatározó, amely alapvetően balliberális, a feminizmust, a gendert vagy éppen a megújuló energiát tekinti az emberiség sorskérdéseinek.

Számukra Magyarország egy sértés, hiúsági kérdés, azt pedig különösen nehezen viselik, hogy nem tudták elérni a hazánknak járó uniós források elvonását. A politikus úgy látja, rosszat tett a balra tolódás a CDU-nak, a párt korábbi, negyvenszázalékos eredményei helyett jellemzően harminc százalékon áll, keleten pedig már csak húsz százalékon.

Amennyiben a Zöldekkel lépnek koalícióra az őszi választás után – amit a legtöbb elemző valószínűsít –, az szerinte csak felerősíti a folyamatot. Megjegyezte: minél jobban igyekszik a CDU megfelelni a fősodornak, annál többet veszít.

A Budapester Zeitung közölte Gerhard Papke, a Német Szövetségi Köztársaság Német–Magyar Társasága elnökének véleménycikkét is, aki szerint a német médiának és pártoknak vissza kellene venniük az arroganciájukból, mert „az európai házat csak kölcsönös tiszteletre építhetjük”.

Kapcsolódó írásaink