Külföld

További viták várhatók az uniós csúcs után

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a járvány ellenére más téren is helyt kell állnia az EU-nak és a NATO-nak – mondta Stoltenberg

Még mindig sok a nyitott kérdés az uniós járvány elleni védekezés kapcsán, a tagállamok vezetői eltérően vélekedtek a közös vakcinabeszerzésről és a vakcinaútlevélről is. A NATO főtitkára pénteken figyelmeztetett, a koronavírus mellett más biztonsági kihívással is szembe kell néznie az uniónak.

Véget ért pénteken az Európai Tanács ülése. Az értekezlet fő témája a koronavírus elleni vakcinabeszerzés és a NATO-val való együttműködés jövője volt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este elmondta: a Tanács egyetértett abban, hogy erősíteni kell az egészségügyi rendszereket. Közölte, hogy az unió további támogatást biztosít a vakcinakutatás számára, és hogy az utazási korlátozásokat továbbra is fenn kell tartani.

Az oltási igazolványok ügyében azt mondta, hogy további egyeztetésekre lesz szükség az adatvédelem terén, és még ki kell alakítani az igazolások összekapcsolását biztosító digitális rendszereket. Michel arról is nyilatkozott, hogy az unió és a tagországok közösen fognak fellépni annak érdekében, hogy a vállalatok betartsák az oltóanyag-szállítás kapcsán vállalt kötelezettségeiket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: nem lehet belefáradni a vírus elleni küzdelembe, és szükséges az uniós és tagállami intézmények valamint az ipari szereplők együttműködése. A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a COVAX program keretében támogatni kell a szegényebb országokat is a vakcinabeszerzésben. A vakcinaútlevéllel összefüggésben közölte: legalább három hónapra van szükség a közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Beszélt arról is, hogy az unió teljes lakosságának nyolc százaléka kapta meg eddig a védőoltást.

Angela Merkel német kancellár csütörtök este úgy vélekedett, hogy még nyár előtt bevezethetik az unióban a digitális oltási igazolványt, de leszögezte, hogy semmiféle politikai döntés nincs még. Mario Draghi olasz miniszterelnök szigorúbb uniós szabályozást követelt a vakcinák exportjának tilalmára. Emmanuel Macron francia elnök a vakcinaútlevelet kritizálta, mert szerinte az hátrányosan megkülönböztetné a fiatalokat, akiket csak később oltanak be.

Tegnap a NATO főtitkárával egyeztett az Európai Tanács. Jens Stoltenberg kiemelte: meg kell előzni, hogy az egészségügyi válság biztonságot veszélyeztető fenyegetéssé váljon. Leszögezte, hogy a járvány mellett további biztonsági kihívások is vannak az EU és NATO előtt. Példaként említette Oroszország agresszív fellépését, a terror-, és kibertámadásokat és Kína megerősödését. Leszögezte, erősíteni kell az EU és a NATO ellenállóképeségét, és stabilizálni kell a Nyugat-Balkánt, hogy megállítsák a migrációt.

Charles Michel a találkozót követően hangsúlyozta, az unió tovább akarja mélyíteni a tagállamok közötti védelmi és biztonságpolitikai együttműködést, és növelni kívánja a védelmi beruházásokat. Hozzátette, hogy Brüsszel kész arra, hogy elkötelezett partnere legyen az Egyesült Államoknak is. Stratégiai prioritásként említette, hogy az unió déli szomszédjainál elő kell segíteni a stabilizálódást.

Von der Leyen elmondta, hogy az uniónak meg kell szüntetni a védelmi képességek széttagoltságát, és saját védelmi erejét kell fejlesztenie. Mint emlékeztetett, az úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) megteremti ennek lehetőségét. Szintén megemlítette a déli partnerség fontosságát, amely az együttműködés, a stabilitás és a biztonság garanciáját nyújtja.

Röviden

Hitegetés helyett a realitásra kell alapozni a humanitárius segítségnyújtást – hangsúlyozta Hölvényi György. A KDNP-s európai parlamenti képviselő az EP fejlesztési bizottságának csütörtöki ülésén kiemelte: Európa egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy valós választ adhasson a fejlődő országok vakcinaszükségleteire. Az ülésen Janez Lenarcic uniós biztossal vitatták meg a koronavírus-járvány és a humanitárius kihívások összefüggéseit.
 

A németek többsége szerint rosszul teljesít az EU a járvány elleni védekezésben – derül ki egy felmérésből. A ZDF köztelevízió kutatássorozatának új mérése szerint a német lakosság 57 százaléka elégedetlen az EU járványügyi tevékenységével. A válaszadók 56 százaléka lazítana a korlátozásokon.
 

Lejáratókampányt folytat az Európai Bizottság a BioNTech német gyógyszergyártó cég ellen – írta meg a Focus.de hírportál. Jan Fleischauer újságíró szerint Ugur Sahin, a BioNTech alapítója mára a kapitalizmus gyűlöletes figurájává vált, miután kiderült, hogy a BioNTech eleinte dózisonként 54 eurót akart kérni a vakcináért. A kanyaró, a bárányhimlő vagy a hepatitisz elleni oltás mind drágább ennél – tette hozzá Fleischauer.
 

Brüsszel késői rendelése vezetett ahhoz, hogy jelenleg túl kevés oltás áll rendelkezésre az EU-ban – közölte az ARD német köztelevízió híradója, a Tagesschau. Szakértők szerint a probléma háttere, hogy az EU olyan későn rendelt oltóanyagokat a Pfizer–BioNTechtől és a Modernától, hogy a gyártócégeknek alig volt idejük felkészülni az alapanyagok megvásárlására.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink