Külföld

Szlovéniát bírálja Brüsszel

Levelet írt Janez Jansa szlovén miniszterelnök az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyennek a szlovén sajtószabadságot ért kritikák miatt.

Szlovéniát bírálja Brüsszel
Janez Jansa szlovén miniszterelnök
Fotó: AFP/Jure Makovec

A jobboldali koalíciós kormány vezette Szlovénia július elsejével veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amellyel kapcsolatban a brüsszeli balliberális sajtó az elmúlt hetekben számos kritikus cikket írt. Ezekben az újságírók aggodalmuknak adtak hangot a szlovéniai jogállamisági helyzet, a sajtószabadság állítólagos csorbítása, illetve az igazságszolgáltatást érintő problémák miatt. A legtöbb kritikus cikk a brüsszeli Politicóban jelent meg. Jansa ezekre reagálva közösségi oldalán többször álhírek terjesztésével vádolta meg a portált.

A szlovén kormányfő a lejáratókampányt megelégelve pénteken közzétett egy levelet, amelyet a helyi Demokracija lap is közölt. Ebben Jansa azt írta, Vera Jourová bizottsági alelnök, valamint a testület több szóvivője is megkérdőjelezte a szlovén sajtószabadságot, a jogállamiságot, a bírói függetlenséget, a szlovén demokrácia általános állapotát. Mindezt bizonyítékok nélkül, a médiában megjelent cikkekre alapozva. Hozzátette, hogy már 2008-ban is hasonló helyzet állt elő, a sajtó akkor a szlovén elnökséget nagy fenyegetésnek tartotta az egész unió számára. Az első szlovén elnökség fenyegetés helyett az összes uniós tagállam hasznára vált az elkötelezett munkának köszönhetően – írta a kormányfő.

Jansa szerint valóban vannak problémák a szlovén demokrácia állapotával, de annak az okai sokkal régebbre nyúlnak vissza, a kommunizmus hagyatékában gyökereznek. A miniszterelnök hangsúlyozta: nem akarja, hogy állandósuljanak az alaptalan vádaskodások a szlovén kormánnyal szemben Európában. Ezért a politikus a levélben tényfeltáró misszióra hívta Szlovéniába az Európai Bizottság képviselőit.

Kapcsolódó írásaink