Külföld

Migrációkutató: Biden javaslata elmossa a legális és illegális bevándorlás közötti határvonalat

A Demokrata Párt február 18-án benyújtotta Joe Biden bevándorlási törvénycsomagját az Egyesült Államok Kongresszusa mindkét házában. A több mint 350 oldalas jogszabálytervezet alapjaiban reformálná meg és liberalizálná a teljes amerikai bevándorlási rendszert - mutat rá gyorselemzésében Janik Szabolcs, a MIgrációkutató Intézet elemzője.

Migrációkutató: Biden javaslata elmossa a legális és illegális bevándorlás közötti határvonalat
Döntésével Joe Biden újra megnyitja a kaput a menedékkérők előtt
Fotó: AFP

A részletszabályok áttekintése után kijelenthető, hogy a U.S. Citizenship Act több tekintetben elmossa a legális és illegális bevándorlás közötti határvonalat, valamint számos elemében ösztönzi az illegális bevándorlást és a menekültügyi szabályokkal való visszaélést, mutat rá az elemző.

Emellett a legális bevándorlásnál egyoldalúan alárendeli a gazdasági szempontokat a családegyesítésnek, és mindezek következtében alkalmas lehet arra, hogy akár nagyságrendekkel felpörgesse az egyesült államokat célzó bevándorlást (láncmigráció).

A javaslat elfogadásához – a demokraták és a republikánusok kiegyensúlyozott mandátumszáma miatt – a Szenátusban szükséges lenne néhány republikánus szenátor támogatását is megszerezni, azonban az sem zárható ki, hogy a Demokrata Párton belül is lesznek „repedések” (már látszanak ilyen jelek).

"Valószínűsíthető, hogy a csomagot elemeire bontva tárgyalják és próbálják majd átvinni a kongresszuson" - írta elemzésében Janik.

A teljes elemzés itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom