Külföld

Gál Kinga: Maradjon az EU prioritása a terrorcselekmények megakadályozása

Gál Kinga fideszes EP-képviselő üdvözölte az EU terrorizmus elleni programját az Európai Parlament biztonság- és védelempolitikai albizottságának csütörtöki ülésén.

Gál Kinga: Maradjon az EU prioritása a terrorcselekmények megakadályozása
Gál Kinga fideszes EP-képviselő
Fotó: europarl.europa.eu

Az unió egyik zászlóshajó-kezdeményezésének, az európai utasinformációs és engedélyezési rendszer (ETIAS) jelentéstevőjeként fő célkitűzésem egy olyan eszköz létrehozása volt, mely hatékonyan tud hozzájárulni az európai terrorellenes küzdelemhez" - mutatott rá felszólalásában a szakbizottság alelnöke.

Claudio Galzerano, az Europol Terrorellenes Központjának igazgazója beszédében megerősítette, hogy továbbra is nagy probléma a terroristák menedékkérőkként való bejutása Európába. Ez a jelenség pedig kiemelt hangsúlyt helyez a külső határok védelmére, illetve nagy felelősséget jelent az olyan nemzetközi szervezeteknek, mint az Europol.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegációjának elnöke hangsúlyozta: "Nagy küzdelem árán sikerült az ETIAS határrendészeti informatikai rendszert egy a terrorellenes fellépésre is hatékony eszközzé formálni. A 2022 januárjában induló rendszerben többek között létrehoztunk egy ETIAS figyelőlistát, melyen az Europol és a tagállamok megoszthatják egymással a terrorgyanús személyek adatait. Hozzáférést biztosítottunk továbbá az Europolnak az ETIAS központi rendszerében tárolt adatokhoz a hatékonyabb terrorellenes fellépés érdekében" - mondta a fideszes képviselő.

Gál Kinga a terrorizmus elleni küzdelem terén elért pozitív fejleménynek nevezte az ENSZ első regionális terrorellenes központjának létrehozását Budapesten. Véleménye szerint ugyanakkor az életek megóvása kell, hogy az EU elsődleges prioritása legyen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom