Külföld

Figyelmen kívül hagyja az előírásokat a Frontex Ylva Johansson szerint

Görögországot bírálta Erdogan

Felelősségre vonta az Európai Parlament hétfői zárt ülésén az uniós határ- és partvédelmi ügynökséget (Frontex) vezető Fabrice Leggerit Ylva Johansson belügyi biztos – írta meg a brüsszeli Politico.

A lap szerint Johansson kritikát fogalmazott meg a szervezet működésével összefüggésben annak kapcsán, hogy az ügynökséget azzal vádolják, az Égei-tengeren a görög határőrökkel közösen részt vett a migránsok erőszakos visszafordításában Törökország felé. A biztos szerint az a legnagyobb probléma a Frontexszel, hogy az ügynökség nem akarja betartani a rá vonatkozó szabályokat.

A szervezetnek többek között tavaly decemberig létre kellett volna hoznia egy negyvenfős csoportot az emberi jogok érvényesülésének ellenőrzésére, ez viszont nem történt meg. Élesen bírálta Görögországot Recep Tayyip Erdogan török elnök egy Izmirben rendezett migrációs konferencián hétfőn. Az államfő a Der Spiegel szerint közölte: a görög határőrök tavaly csaknem kilencezer esetben fordították vissza a migránsokat a tengeren.

Tudjuk, ki süllyeszti el a migránsok csónakjait, a szomszéd Görögország – fogalmazott. Németországban tavaly 102 581 menedékkérelmet adtak be, az eljárások ugyanakkor lassan haladnak, mivel a kérelmezők 51,8 százaléka nem rendelkezik személyazonosító okmánnyal – közölte a német belügyminisztérium. A koronavírus-járvány miatt tavaly jelentősen csökkent a menedékkérők száma az országban.

Kapcsolódó írásaink