Külföld

Varga Judit: Magyarország mindig partner lesz a párbeszédben

A mai napon ülésezett az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa, melyen az Unió Európa-ügyi minisztereivel több fontos témát vitattunk meg - írta Facebook-oldalán Varga Judit.

Varga Judit: Magyarország mindig partner lesz a párbeszédben
Varga Judit az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsán
Fotó: Facebook/Varga Judit

Az igazságügyminiszter a posztban felsorolta a szóba került témaköröket, melyekről így ír:

  • A koronavírus okozta kihívásokkal kapcsolatban elmondtam, hogy Magyarországon egy országos konzultáció keretein belül kérjük ki az állampolgárok véleményét a korlátozásokról és az újraindítás lehetőségeiről.
  • Az európai demokráciáról szóló cselekvési terv kapcsán is zajlott egyeztetés, azonban maradtak fenn vitás kérdések. Noha a cselekvési terv pontjai közt szerepel a demokratikus részvétel előmozdítása – példaként megemlítve az európai polgári kezdeményezéseket – a több mint egymillió aláírást szerző Minority SafePack kezdeményezést az Európai Bizottság korábban mégis élből elutasította.
  • A migrációs kihívások hatékonyabb kezelésének érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy az EU különös figyelmet fordítson a nyugat-balkáni régióra. 

A hatékony európai együttműködés záloga, hogy a tagállamok folyamatos párbeszédet folytassanak egymással, ebben pedig Magyarország mindig partner lesz - emeli ki Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink