Külföld

Elveszítette korábbi fényét az Öt Csillag Mozgalom

Válságban a kormánypárt

Hosszú távon további szavazókat veszíthet a kettészakadt Öt Csillag Mozgalom (M5S) a Draghi-kormányba való belépéssel – írta a brüsszeli Politico.

A lapnak a YouTrend közvélemény-kutató munkatársa, Lorenzo Pregliasco elmondta: a régi politikai pártokkal, mint a szintén kormánytag Forza Italiával való együttműködés miatt még több szavazó pártolhat el a korábban magát establishmentellenesnek valló M5S-től.

A párt nemrég került mély válságba a Mario Draghi közgazdász vezette új olasz kormány megalakulása miatt. Elsőként az M5S mozgalmi szárnyát vezető Alessandro Di Battista lépett ki a pártból, miután a tagok csaknem 60 százaléka igent mondott a Draghi-kormányra.

A kabinetről szóló bizalmi szavazásokon 15 szenátor és 16 képviselő a párt hivatalos álláspontját figyelmen kívül hagyva nemmel szavazott. Velük szemben az M5S vezetése kizárást helyezett kilátásba. Az érintettek közölték: kizárásuk esetén új, ellenzéki parlamenti csoportot hoznak létre. Az ötletet Di Battista is támogatja.

Kapcsolódó írásaink

Draghi mögött a parlament nagy többsége

ĀÖnálló frakciót készülnek alakítani az olasz Öt Csillag Mozgalom hivatalos álláspontját elutasító képviselők és szenátorok, a balközép elveszítette abszolút többségét