Külföld

Beszédet mond a Republikánus Párt jövőjéről a legnagyobb amerikai konzervatív konferencián Donald Trump leköszönt elnök

Észszerűbb Kína-politikát kér Peking

Felszólal majd Donald Trump leköszönt amerikai elnök a Konzervatív Politikai Akció konferencián (CPAC), az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) éves rendezvényén, amelyet február 25. és 28. között tartanak.

Beszédet mond a Republikánus Párt jövőjéről a legnagyobb amerikai konzervatív konferencián Donald Trump leköszönt elnök
A legfelsőbb bíróság a volt elnök egyes bevándorláspolitikai intézkedéseit kívánja felülvizsgálni
Fotó: AFP/Saul Loeb

A volt elnök a Republikánus Párt és a konzervatív mozgalom jövőjéről és Joe Biden „katasztrofális amnesztia- és határpolitikájáról” tart majd beszédet. A volt alelnök, Mike Pence idén nem fogadta el a konferencia meghívását, indoklása szerint családjára és alapítványi munkáira szeretne több időt szánni.

A legfelsőbb bíróság egyébként hétfőn engedélyezte Donald Trump adóbevallási és -visszatérítési dokumentumainak kiadását Cyrus Vance manhattani demokrata párti ügyésznek. Bár az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt az adóbevallásának és pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalára, az 1970-es évek óta kialakult szokás szerint ezt valamennyi elnök megtette Donald Trump kivételével.

Ugyancsak hétfőn a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy vizsgálni fogja Trump egyes bevándorlási intézkedéseit, és azt a 2019-es kormányrendeletet, amely megvonta a szövetségi finanszírozást minden egészségügyi és családtervezési intézménytől, amely az abortuszt is lehetőségként ajánlja a nőknek. Időközben Vang Ji kínai külügyminiszter egy Pekingben tartott külügyi fórumon észszerűbb Kína-politika alkalmazására szólította fel az amerikai törvényhozókat, ugyanis szerinte Washington lényegében megszakította a kétoldalú párbeszédet.

Kapcsolódó írásaink