Külföld

Egyezségre jutott Laschet és Söder

Megegyezett Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője a közös kancellárjelölt-választás menetrendjében.

Egyezségre jutott Laschet és Söder
Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke (j) követi Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőjének beszédét
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / dpa-Pool

Söder a német ZDF csatorna vasárnap esti műsorában közölte: Laschet azt szeretné, ha pünkösdkor hoznák meg a végső döntést a német kormányfőjelölt személyéről, ezt a dátumot pedig ő is támogatja. Mint mondta, május ugyan még messze van, de most sokkal fontosabb, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány harmadik hullámát.

A Die Zeit című lap minapi cikke szerint Armin Laschetnek ragaszkodnia kell a kancellárjelöltséghez, máskülönben kevés esélye lesz arra, hogy a CDU elnökeként érvényesüljön. A lap szerint bár a németek többsége Markus Södert szeretné kancellárjelöltnek, a bajor politikus akkor sem veszít sokat, ha nem vállalja el a feladatot: meghatározó és befolyásos politikus marad a CSU vezetőjeként. Míg Söder számára a jelöltség luxus lenne, Laschet számára szükségszerűség – hangsúlyozták.

A cikk szerint Laschet a következő néhány hónapban a járvány miatt valószínűleg nem fogja tudni bebizonyítani, hogy felnőtt a pártelnöki és a kancellári feladathoz. A kormányfőjelöltség elengedése viszont a pártelnök mellett a vezetőválságot éppen lezáró CDU-nak is kárt okozna.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a testvérpártok közül a CDU a nagyobb, négyszer annyi parlamenti hellyel rendelkezik, mint a CSU, így több beleszólása van abba, ki legyen a kancellárjelölt – hangsúlyozták a cikkben, úgy folytatva: Söder csak akkor fogadná el a feladatot, ha mindenki őt akarná a jelöltségre, a CDU felkérné, a CSU pedig hajlandó lenne elengedni őt.

Kapcsolódó írásaink