Külföld

Draghi mögött a parlament nagy többsége

Önálló frakciót készülnek alakítani az olasz Öt Csillag Mozgalom hivatalos álláspontját elutasító képviselők és szenátorok, a balközép elveszítette abszolút többségét

Az olasz szenátus után a képviselőházban is bizalmat kapott csütörtök este Mario Draghi kormánya. Az Öt Csillag Mozgalom kettészakadásával a parlamentben a jobboldali erők javára mozdult el a többség.

Draghi mögött a parlament nagy többsége
Az új olasz kormányfő megkapta a felhatalmazást a munka megkezdésére
Fotó: AFP/Guglielmo Mangiapane

Elsöprő többséggel támogatták a 630 fős képviselőházban a Mario Draghi vezette új olasz kormányt: 535 képviselő voksolt igennel, 56 nemmel a bizalmi szavazáson, öten tartózkodtak. A parlament mindkét házában megszerzett bizalommal a Draghi-kabinet felhatalmazást kapott munkája megkezdésére.

Az eddig is a kormányerők közé tartozó Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakciójának 16 tagja nemmel szavazott, írta az MTI. A párt álláspontjával szembe menő tagokat vár­ha­tóan kizárják. Ugyanez történt azzal a 15 szenátorral, aki a felsőházban utasította el Draghi kormányalakítását.

Az Öt Csillag Mozgalom hivatalos politikáját elutasító képviselők és szenátorok önálló frakciót készülnek alakítani. Így viszont a 2018-as parlamenti választáson legtöbb mandátumot szerzett M5S szenátorainak és képviselőinek a száma – más kilépésekkel együtt – annyira lecsökkent, hogy elveszítette a balközép Demokrata Párttal (PD) együtt eddig birtokolt abszolút többségét. Egyes M5S-tagok egyébként már a bizalmi szavazás előtt átültek a Matteo Salvini vezette Liga soraiba. A párt szakadásának első következményeként az M5S kevesebb államtitkári széket kap az új kormányban.

A történtek miatt csupán néhány mandátumon múlik, hogy a Matteo Salvini vezette Liga és a jobbközép Forza Italia (FI) legyen a legnagyobb parlamenti koalíció. Amennyiben az ellenzékbe vonult jobboldali Olasz Testvérekkel (FdI) együtt szavaznak, akár meg is tudják akadályozni a Draghi-kormány intézkedéseit. Elemzők szerint jelentős parlamenti mozgás júliustól várható, amikor az új államfő jelölése miatt fél évig nem lehet majd feloszlatni a parlamentet, utána viszont választások következhetnek.

A Giorgia Meloni vezette FdI az egyetlen párt, amely egységesen vállalta az ellenzéki szerepet. Képviselőházi felszólalásában Meloni azt mondta, hogy pártja nélkül „Olaszország az egyenpolitikájú Észak-Koreává változik”. Kijelentette, hogy Mario Draghit nem tartja európainak, csupán az európai egyesült államokat hirdető ideológia képviselőjének, amely fel akarja számolni a nemzetállamok önállóságát. „Euró­painak lehet lenni a nemzeti szuverenitás fenntartásával is” – tette hozzá Meloni.

A képviselői felszólalásokra válaszolva Mario Draghi megerősítette, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelmet tartja kormánya elsőrendű feladatának, továbbá a kis- és középvállalkozások újraindulásának segítését, az olasz termékek védelmét. Mint mondta, nem engedik, hogy a szervezett bűnözés tegye rá a kezét a válság ellensúlyozására szolgáló gazdasági helyreállítási forrásokra.

Elemzők szerint Draghi első és legnehezebb feladata a járványügyi korlátozásokat érintő döntés lesz: az olaszok tudni akarják, hogy az új miniszterelnök támogatja-e az ország újranyitását, vagy ismét szigorít az intézkedéseken. 

Salvini méltatta hazánk menekültügyi intézkedéseit

Folytatódott a Gregoretti-ügy bírósági tárgyalása Olaszországban pénteken. A Ligát vezető Matteo Salvini a tárgyalás után közölte: a tanúként meghallgatott politikusok kijelentései megerősítették, hogy belügyminiszterként azt cselekedte, amit a törvény lehetővé tett, és amit az olaszok elvártak a kormánytól.


„A határokat védtük, életeket mentettünk, szembeszálltunk az embercsempész-maffiával, és felébresztettük Európát!” – mondta cataniai rögtönzött sajtótájékoztatóján. Az előzetes bírósági eljárás amiatt indult, hogy 2019-ben akkori belügyminiszterként Salvini nem engedélyezte a partraszállást a migránsok egy csoportjának a Gregoretti olasz hadihajóról Szicílián. Újságírói kérdésre válaszolva Salvini közölte: az új miniszterelnök, Mario Draghi migrációval kapcsolatos álláspontja összhangban van a Liga politikájával.

„Draghi is azt vallja, hogy az olaszországi határok Európa határainak számítanak, csak azt kell befogadni, akinek ehhez joga van, valamint európai szétosztásra és kitoloncolási rendszerre van szükség” – hangoztatta, hozzátéve: Olaszországnak ugyanúgy kell eljárnia, ahogyan Németország vagy Franciaország teszi. „Azonnal cserélnék a magyar migrációs intézkedésekkel is” – mondta.

(HSz)

Kapcsolódó írásaink