Külföld

Brüsszel új kedvenc barátja

A járvány miatt nem tartották meg a szokásos időpontban a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciát (MSC), rendeztek azonban helyette egy magas rangú előadókat felvonultató online különkiadást.

Brüsszel új kedvenc barátja
Biden újra elismételte már ismert szlogenjét, miszerint „Amerika visszatért”
Fotó: MANDEL NGAN / AFP

A szervezők megfogalmazása szerint ez volt az első alkalom, hogy Joe Biden új amerikai elnök nem csak a fontos döntéshozókhoz, hanem az európaiak széles közönségéhez is szólhat. Az eseményen virtuálisan részt vett Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Boris Johnson brit kormányfő, az uniós intézmények vezetői, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Bill Gates amerikai üzletember is.

Biden beszédében figyelmeztetett: meg kell védeni a demokráciát. Úgy fogalmazott, történelmi útelágazáshoz ért a világ, el kell döntenie, azokra hallgat, akik az autokráciában látják a megoldást, vagy azokra, akik a demokráciában. Saját magát az utóbbiakhoz sorolta.

Biden újra elismételte már ismert szlogenjét, miszerint „Amerika visszatért”, hitet tett az amerikai–európai kapcsolat újbóli megerősítése mellett. Kritikusan nyilatkozott Oroszországgal kapcsolatban, Kínát illetően pedig úgy fogalmazott, a Nyugatnak hosszú távú stratégiai versenyre kell felkészülnie Pekinggel. A klímahelyzetet Biden globális egzisztenciális válságnak nevezte.

Emmanuel Macron francia elnök (j) az online megrendezett Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián
Emmanuel Macron francia elnök (j) az online megrendezett Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián
Fotó: BENOIT TESSIER / POOL / AFP

Merkel egységes álláspontot sürgetett Oroszországgal kapcsolatban, és egyetértett Bidennel abban, hogy „Moszkva destabilizálni akarja az Európai Uniót”. A német kancellár felszólalásában nem tért ki az amerikaiak által sűrűn bírált német–orosz közös projekt, az Északi Áramlat 2 gázvezeték ügyére. Kínával kapcsolatban is közös álláspontot tartott szükségesnek, ám megjegyezte, ez komplexebb kérdés, hiszen Kína egyfelől versenytárs, másfelől viszont szükséges partner a globális problémák, mint a klímaváltozás kezelésében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke méltatta Bident, amiért visszaléptette országát a párizsi klímamegállapodásba. Az amerikai elnök beszédét több európai parlamenti politikus, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is üdvözölte.

Kapcsolódó írásaink