Külföld

Bírálta az uniót a bajor kormányfő

A járvány miatt idén digitális formában rendezték meg a német pártok hamvazószerdai politikai gyűlését. Markus Söder az uniót, a Zöldek a szövetségi kormányt kritizálták, Olaf Scholz az oltások menetének felgyorsítását szorgalmazta.

Bírálta az uniót a bajor kormányfő
Markus Söder bajor miniszterelnök
Fotó: AFP/Peter Kneffel

Kitartásra buzdította a németeket a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke az úgynevezett politikai hamvazószerdán mondott beszédében. A hagyományosan a farsangi időszak utolsó napján megrendezendő nagygyűlések helyett idén a koronavírus-járvány miatt digitális formában rendezték meg a párteseményeket.

Söder szerint a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korábbi intézkedéseknek nincs alternatívája. A bajor kormányfő bírálta az uniót a vakcinabeszerzés akadozása miatt. Mint mondta, Brüsszel túl későn rendelt túl keveset az oltóanyagokból, és valószínűleg kissé fukar volt a megrendelésekről szóló tárgyalásokon.

A CSU eseményén beszédet mondott Armin Laschet, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke is. Az észak-rajna–vesztfáliai kormányfő a Der Spiegel című lap szerint kiemelte: amennyiben a CDU és a CSU összetart, sikeresen zárhatják az idei választási évet.

Laschet a napokban nyilvánosan elhatárolódott az Angela Merkel kancellár által szorgalmazott járványügyi intézkedésektől, amikor közölte: nem szabad újabb és újabb határértékeket megszabni, így akadályozva az élet újraindulását. A tartományi vezetők múlt heti tanácskozásukon abban egyeztek meg, hogy akkor lehet szó újranyitásról, amikor a hetente regisztrált új fertőzöttek száma százezer lakosra vetítve 35 alá csökken. Korábban a határértéket ötvennél szabták meg. Bár sokan kritizálták a CDU-elnök szavait, a konzervatív Friedrich Merz volt elnökjelölt támogatói méltatták Laschetet a nyilatkozat miatt.

A Zöldek eseményén Annalena Baerbock társelnök az eltökéltség és az együttműködés hiányával vádolta a szövetségi kormányt a koronavírus-válságban. Ha a dolgok így folytatódnak, a politika elveszíti az állampolgárok bizalmát – közölte.

Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt pártja eseményén kiemelte, hogy Németország csak akkor tudja maga mögött hagyni a válságot, ha felgyorsítják az oltás menetét.

A német választópolgárok 32 százaléka egyébként a Der Spiegelben közölt felmérés szerint azt szeretné, ha a CDU/CSU a szeptemberi szövetségi parlamenti választások után a Zöldekkel lépne koalícióra, 23 százalék válaszolta azt, hogy a kereszténydemokratáknak a liberális FDP-vel kellene együttműködnie.

Kapcsolódó írásaink