Külföld

„Modern és konzervatív” – ez lehet a CDU jövője

Végzetes hiba lenne figyelmen kívül hagyni Friedrich Merz táborának véleményét, figyelmeztetett a német kereszténydemokraták két vezető politikusa

Az elnökválasztáson alulmaradt Merz-szavazók sem akarnak kimaradni a német Kereszténydemokrata Unió jövőjének formálásából. A Zöldek pedig eközben komolyan erősödnek.

„Modern és konzervatív” – ez lehet a CDU jövője
A CDU elnökválasztása is megmutatta, Friedrich Merz irányvonala továbbra is erős
Fotó: AFP/Pool/Christian Mang

Új irányt mutatna a német jobbközép politikának a Kereszténydemokrata Unió (CDU)–Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetségének két vezető politikusa. Carsten Linnemann, a Bundestag frakcióvezető-helyettese és az ifjúsági szervezetet (Junge Union) vezető Tilman Kuban a Die Welt hasábjain megjelent vendégpublicisztikájukban egy új, modern konzervativizmus mellett teszik le a voksukat.

A két politikus szerint ma olyan gyors változásokkal, kihívásokkal néz szembe a világ, hogy a modern konzervativizmus nem gondolkozhat vagy-vagy alapon. A személyes felelősségvállalás és a szolidaritás megfér egymás mellett csakúgy, mint a high-tech és a haza, a szabadság és a pluralizmus vagy mint a biztonság és az összetartás.

Írásukban nagy hangsúlyt fektettek az európai integráció kiemelésére is. Linnemann és Kuban szerint gazdasági és biztonsági kérdésekben is Európa jelenti Németország jövőjét. Mint írták, olyan fenyegetésekkel szemben, mint a kiberbűnözés, a terrorizmus és a politikai iszlamizmus, csak együtt lehet harcolni.

Ahogyan arra a német sajtóban több helyen is rámutattak, Linnemann és Kuban véleményét nem érdemes félresöpörni, mert azokat képviselik, akik a CDU elnökválasztásán nem a későbbi győztes Armin Laschetre szavaztak, hanem Friedrich Merzre. Cikkükben is emlékeztettek rá, hogy a küldöttek 47 százaléka Merzre szavazott, ez a társadalmi kérdésekben konzervatív, gazdaságilag liberális tábor pedig mélyen csalódott, „végzetes lenne figyelmen kívül hagyni
a véleményüket”.

A CDU-nak új elnöke van, de nem a legnagyobb kormánypárt az egyetlen, amelyben komoly változások történtek az elmúlt évben. Gabor Steingart német újságíró sorra vette, miként változott a pártok taglétszáma tavaly. A Zöldek létszáma tavaly novemberi adatok szerint egy év alatt 9,9 százalékkal, 106 ezerre nőtt. Öt év alatt először vesztett tagságából a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), 7,9 százalékkal csökkent a létszám, 32 ezerre.

A szociáldemokrata SPD 404 ezer tagjával még mindig a legnépesebb német párt, bár 3,6 százalékot veszítettek. A CDU csak 1,7 százalékot vesztett, 399 ezer tagja van. Noha csak Bajorországban van jelen, a CSU 137 ezer tagjával a harmadik legnagyobb német párt – tagságuk tavaly két százalékkal csökkent. A szabad demokraták (FDP) tagsága 0,7 százalékkal, 66 ezerre nőtt.

Iszlamisták és szélsőjobb az antiszemitizmus mögött


Az iszlamizmus terjedése és a szélsőjobb is felelős az antiszemitizmus drámai megerősödéséért Németországban, véli Sigmund Gottlieb, a bajor köztévé (Bayerischer Rundfunk) korábbi főszerkesztője. A Die Tagespost katolikus lapnak kifejtette, kezd véget érni az az időszak, amikor hallgatás övezte a radikális iszlám jelentette veszélyeket. Megjegyezte, az arab származású bevándorló fiatalok között egyre inkább jelen van az antiszemitizmus, ami nem meglepő, hiszen „mást sem tanultak egész életükben”.
 

Gottlieb elfogadhatatlannak nevezte, hogy a zsidók félnek kipát hordani Berlin vagy München utcáin. Az interjúban kifejtette, szabad kell hogy legyen Izrael államot bírálni, ám a zsidó állam sok kritikusa átlépi az antiszemitizmus határát. Felidézte, a Bayerischer Rundfunk főszerkesztőjeként felelős volt az ARD közmédia közel-keleti tudósítóiért is, és többször is megvédte kritikus álláspontjukat az izraeli nagykövetekkel szemben – ám a mára gyakorivá vált vádaskodást nem tudja elfogadni.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink