Külföld

Macronnak egy éve maradt javítani

Még mindig van esélye a francia államfőnek, hogy jövőre újrázzon

A közvélemény-kutatások alapján továbbra is van esélye a jelenlegi francia elnöknek megőriznie pozícióját a jövőre esedékes választáson. Ehhez viszont több olyan probléma is Macron útjában áll, amely sikeres vagy épp sikertelen kezelése eldöntheti, hogy ki lesz Franciaország első embere 2022-ben.

Macronnak egy éve maradt javítani
Macronnak rövid időn belül kell látványos javulást elérnie a biztos győzelemhez
Fotó: AFP/Pool/Loic Venance

Emmanuel Macron francia elnök választási esélyeit taglalta tegnap a Politico hírportál. Ahhoz, hogy Macron bebiztosítsa győzelmét, több problémát is mihamarabb orvosolnia kell.

Elsőként a koronavírus-járvány kezelését említik meg. A francia oltási kampány ugyanis  lassan indult el, és lemaradásban van európai viszonylatban. Egy nemrég elkészített felmérés szerint, a franciák többsége jobban bízik az uniós vakcinabeszerzésben, mint a francia kormány erőfeszítéseiben. Az oltóanyag mellett természetesen a gazdaság helyreállításának sikere is döntő tényező lesz jövőre.

Másodikként a társadalmi nyugtalanságot veti fel a Politico. 2018 novemberében kezdődött meg a sárgamellényes mozgalom, amelynek megmozdulásai többször rengették meg a köztársaságot. Szintén ilyen horderejűek voltak az új nemzetbiztonsági törvény elleni tüntetések, amelyek Párizsban zavargásokhoz vezettek. Az előbb említett demonstrációk során alkalmazott erőszakos és olykor aránytalan rendőri fellépés is mély nyomot hagyott a francia közvéleményben, amelynek következtében drámaian romlott a rendfenntartók megítélése, és megingott a beléjük vetett bizalom is.

Kardinális kérdés lesz a radikális iszlám elleni harc. A tavalyi terrortámadások után Macron küzdelmet hírhedett a radikalizmussal szemben, amelynek visszaszorítására új törvényjavaslatot dolgozott ki a kabinet. A vallási szeparatizmus elleni törvénytervezet vitája jelenleg is tart, és mélyen megosztotta a francia politikai elitet, ráadásul a muszlim világ ellenszenvét is kiváltotta.

A Politco szerint Macronra nézve komoly kihívást jelenthet még egy olyan jelölt indulása, aki nem a szokásos politikai körökből érkezik. Itt megemlítik a nyugalmazott tábornok, Pierre de Villiers vagy a televíziós műsorvezető Cyril Hanouna személyét, de fő riválisa természetesen, továbbra is a jobboldali Marine Le Pen.

A jövő évi elnökválasztás előzetes főpróbája lesz majd az idei regionális választás, ahol Macron egyik vetélytársa, Felső-Franciaország régiójának konzervatív vezetője,  Xavier Bertnard is indul majd. Macron pártja nem teljesít jól önkormányzati szinten, míg ellenfelei jóval eredményesebbek. A tavalyi önkormányzati választás is a zöldek sikerét hozta.

Kapcsolódó írásaink

„Macron egy illúzió”

ĀNicolas Bay: A francia kormánynak a tömeges bevándorlásról kellene konzultálnia,a külvárosok a maffia, a drogdílerek és az iszlamisták kezében vannak

Nem bíznak a franciák a rendőrökben

ĀMélypontra került Franciaországban a rendvédelmi szervek megbecsültsége, a lakosság körében a brutális fellépés és a rasszizmus vádjával is szembe kell nézniük