Külföld

Átrendeződött a francia politika

Már a jövő évi elnökválasztásra készül Emmanuel Macron francia államfő, akinek a járvány mellett más kihívásokkal is szembe kell néznie. A francia belpolitikai helyzetről Magyar Ágnes Zsófiát, a Danube Institute vezető kutatóját kérdeztük.

Átrendeződött a francia politika
Magyar Ágnes Zsófia
Fotó: Danube Institute

– Mennyire ígérkezik hatékonynak Macron fellépése az iszlamizmus ellen?

– Emmanuel Macron ciklusának egyik fokmérője lesz az iszlám szeparatizmusról szóló törvény. Több mint kétezer-hatszász módosító indítvány és két ellen-törvénytervezet is érkezett hozzá. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés egy negyvenkilenc cikkelyből álló munkadokumentummal érkezett, amiben az iszlamistaként beazonosított fogvatartottak izolálását követeli, a jobbközép Republikánusok által összeállított harmincnégy oldalas tervezet pedig többek között éves bevándorlási plafon felállítását javasolja. A vita tehát embert próbáló, de legalább odáig eljutott francia politika, hogy több évtized után egyáltalán mer a problémáról beszélni.

– Gérald Darmanin belügyminisztert sok kritika érte a Le Pennel folytatott múlt heti tévévita után. A jövő évi elnökválasztás miatt veszi át a kormány a jobboldali retorikát?

– A felmérések szerint az elnökválasztás második fordulójában egyértelműen Le Pen lesz a jelenlegi elnök kihívója, így nem meglepő, hogy a kormány a Nemzeti Tömörüléssel szemben próbálja leginkább pozicionálni önmagát. A múlt heti tévévita legnagyobb vesztesei a jelen nem lévő republikánusok voltak, mivel az ő választóiknak kampányoltak elsősorban. Úgy tűnt, hogy – noha a televízió vérrel és verejtékkel kecsegtette a nézőket – a belügyminiszter és a nemzeti–konzervatív jobboldali pártvezető udvariasságban versenyeztek egymással.

– Versenyképesek még az úgymond hagyományos nagypártok, a szocialisták és a Republikánusok?

– A klasszikus jobb- és baloldali pártok népszerűsége jelentősen visszaesett a legutóbbi EP-választáson, és azóta sem tudtak érdemben növekedni. Az Ipsos felmérése szerint, ha ma tartanák az elnökválasztás első fordulóját, Le Pen nyerné azt huszonöt százalékkal, őt követné a köztársasági elnök huszonnégy százalékkal, a republikánus Xavier Bertrand tizennégy, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon kilenc, míg a szocialista Anne Hidalgo, párizs főpolgármestere a voksok mindössze nyolc százalékát kapná.

Kapcsolódó írásaink