Külföld

A fegyvertartás szigorítását ígérte Joe Biden amerikai elnök

Parklandi lövöldözés

Megemlékeztek vasárnap az Egyesült Államokban a parklandi iskolai lövöldözés évfordulójáról, amely 17 életet követelt. 2018. február 14-én Parkland városának egyik gimnáziumában egy volt diák, Nikolas Cruz tüzet nyitott az iskola tanulóira egy automata fegyverrel.

A vérengzés évfordulóján Joe Biden amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben nemcsak az áldozatokról emlékezett meg, de felszólított a fegyvertartási törvények szigorítására is, és az automata fegyverek magáncélra való tartásának teljes tiltásáról beszélt.

Biden azt is célként tűzte ki, hogy a fegyvergyártó cégek, akik a „háború fegyvereit az utcáinkra hozták”, felelősségre vonhatóak legyenek. A fegyvertartás szigorítása régóta politikai viták tárgya az Egyesült Államokban, Joe Biden kemény fába vágta a fejszéjét, ha változtatni kíván a szabályozáson. A Gallup 2020. novemberi felmérése szerint az amerikaiak 57 százaléka támogatna szigorúbb feltételeket, 34 százalék szerint jók, ahogy vannak, 9 százalék pedig könnyítéseket szeretne.

Kapcsolódó írásaink