Külföld

Algériai bűnözőkkel küzd Svájc

Hamarosan a teljes arcot eltakaró fejkendő köztéri betiltásáról és a bűnözők állampolgárságának nyilvánosságra hozataláról is szavaznak Svájcban. Zürich biztonsági igazgatója egy lapinterjúban az algériai elutasított menedékkérők kitoloncolásának felgyorsítását sürgette.

Algériai bűnözőkkel küzd Svájc
Zürich kantonban március 7-én tartanak népszavazást arról, hogy a rendőrség közölje-e a bűncselekmények feltételezett elkövetőinek állampolgárságát
Fotó: MH

A svájci kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az algériai állampolgárságú elutasított menedékkérőket hazatoloncolja – jelentett ki Mario Fehr, Zürich biztonsági igazgatója a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapnak adott interjúban. Zürich kantonban március 7-én tartanak népszavazást arról, hogy a rendőrség közölje-e a bűncselekmények feltételezett elkövetőinek állampolgárságát.

Fehr ennek kapcsán hangsúlyozta: amikor a társadalom tagjai azt érzik, hogy eltitkolnak előlük valamit, az bizalmatlansághoz, gyanakváshoz vezet, éppen ezért lenne fontos a rendőrségi beszámolókban feltüntetni a gyanúsítottak állampolgárságát.

A biztonsági igazgató szerint az elutasított menedékkérők döntő többsége nem bűnöző, bizonyos nemzetiségek esetében viszont vannak kivételek: az algériai állampolgárságú elutasított menedékkérők 90 százaléka követ el bűncselekményeket. Ez akkor is így van, ha egyesek politikai okokból nem szeretik ezt hallani – tette hozzá Fehr. A rendőrségnek különös figyelmet kell fordítania ezekre az emberekre.

Mint mondta: a svájci kormánynak, a kitoloncolások hatékonyabbá tétele érdekében, nyomást kellene gyakorolnia az algériai vezetésre, például számlák befagyasztásával vagy a vízumkiadás megtagadásával. A bűnözőknek el kell hagyniuk Svájcot, nincs dolguk az országban – szögezte le. A zürichi városi tanács 2017 novemberében jelentette be, hogy a rendőrség a jövőben nem említi sajtóközleményeiben a feltételezett elkövetők és az áldozatok nemzetiségét. A kérdésről a Svájci Néppárt (SVP) nyújtott be népszavazási kezdeményezést.

Szintén március 7-én szavaznak Svájcban a teljes arcot eltakaró kendő viselésének köztéri betiltásáról. A Swissinfo hírportál által közölt felmérés szerint a svájciak 56 százaléka támogatja az SVP kezdeményezését. A multikulturális társadalom nőkre jelentett veszélyeiről írt Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő emberi jogi aktivista a New York Postban közölt vendégcikkében.

Szerinte mindenkinek a befogadó ország normáit és értékeit kellene betartania, függetlenül származási helyétől és hazájának kultúrájától. Európa nem veszi észre, hogy az egyetemes értékek hiánya mennyire káros lehet, nemcsak a bevándorló közösségek, hanem az egész európai társadalom számára is. A tömeges migráció következménye a nők elleni szexuális bűncselekmények elszaporodása - tette hozzá. Jó hír azonban, hogy egyre több európai országban ismerik el, hogy a multikulturalizmus kudarcra van ítélve.

Kapcsolódó írásaink