Külföld

Az ET elnökével tárgyalnak a V4-ek miniszterelnökei jövő szerdán

Orbán Viktor miniszterelnök február 17-én a lengyelországi Krakkóba utazik, ahol részt vesz a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Az ET elnökével tárgyalnak a V4-ek miniszterelnökei jövő szerdán
Orbán Viktor miniszterelnök február 17-én Krakkóba utazik a találkozóra
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Uniós forrásokból származó lengyel sajtóértesülések szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is elfogadta a visegrádi csoport jövő heti ülésére szóló meghívót, és Krakkóba repül.

A PAP lengyel hírügynökség felidézi: Lengyelország a V4-elnökséget 2020. július 1-jétől tölti be, és idén június 30-án ér véget. Lengyelország után Magyarország veszi át a csoport vezetését egy évre.

A visegrádi együttműködés idén 30 éves. A tagországok közötti koordinációs, informális fórumként működő V4 csoport alapítását az 1991. február 15-i, Visegrádon rendezett találkozóhoz kötik, amikor Antall József akkori magyar miniszterelnök, Lech Walesa lengyel elnök, valamint az akkori (majd 1993 óta két külön államként létező) Csehszlovákia államfője, Václav Havel közös együttműködési és programnyilatkozatot írt alá.

Kapcsolódó írásaink