Külföld

Uniós össztűz zúdult Josep Borrellre

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint nyugati partnereik hisztériáznak, mert nem sikerült Moszkva megvesszőzésére használni a főképviselő látogatását

Az Európai Bizottság szerint diplomataként viselkedett, EP-képviselők egy csoportja szerint viszont megalázó helyzetbe hozta magát Moszkvában Josep Borrell. Az orosz külügy szerint a tárgyalás hatékony volt, a nyugatiak pedig „hisztériáznak”.

Uniós össztűz zúdult Josep Borrellre
Oroszország elutasítja a konstruktív párbeszédet az EU-val Josep Borrell szerint
Fotó: Európai Parlament

Támadások kereszttüzébe került múlt heti moszkvai látogatása miatt Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő. A spanyol baloldali politikust elsősorban azért érték bírálatok, mert többek szerint nem kérte elég határozottan számon az orosz vezetésen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzésének ügyét, valamint csendben hallgatta, ahogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbízhatatlan partnernek nevezi az EU-t közös sajtótájékoztatójukon.

A főképviselő tegnap beszámolt utazásáról az Európai Parlament plenáris ülésén. A hangulatot már előző nap megalapozta Riho Terras észt néppárti EP-képviselő, aki több mint hetven képviselőtársával együtt levélben követelte Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől Borrell leváltását, azzal érvelve, hogy a főképviselő nem tudta megvédeni az unió értékeit.
A kérdéses moszkvai sajtótájékoztatón egyébként Lavrov azért bírálta az uniót, mert „az Egyesült Államokhoz hasonlóan egyre inkább hajlamos az egyoldalú szankciók bevezetésére”.

Azt is mondta viszont, hogy Borrell-lel való egyeztetésükön kifejezték készségüket a pragmatikus együttműködésre ott, ahol ez közös érdek vagy mindkét fél számára előnyös. A spanyol politikus a sajtótájékoztatón azt mondta, vannak területek, ahol az EU és Oroszország együtt tud dolgozni, ám úgy látja, mélypontra jutottak a kapcsolatok a Navalnijjal való bánásmód miatt.

Az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatója alapján Von der Leyen bizalma nem ingott meg Borrellben. Peter Stano külügyi szóvivő hangsúlyozta, Borrell diplomata, a kifogásainak nagyon is hangot adott a kétoldalú egyeztetésen, ám a sajtótájékoztató nem lett volna megfelelő platform a konfrontációra.

Josep Borrell EP-felszólalásában elmondta, azt a következtetést vonta le moszkvai útjából, hogy Oroszország részéről semmilyen szándék nem mutatkozik a konstruktív párbeszéd folytatására az Európai Unió­val, különösen a szabadságjogok és az emberi jogok tekintetében. A főképviselő kijelentette, hogy a nehézségek ellenére kulcsfontosságú megőrizni a hivatalos kapcsolatok fenntartásának lehetőségét Moszkvával az Európai Unió érdekeit szolgáló területeken.

Nem csak az EP részéről érték bírálatok Borrellt. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a lengyel közrádiónak azt mondta, téves és rossz lépés volt a főképviselő moszkvai látogatása, azt az üzenetet hordozta ugyanis, hogy Brüsszel napirendre tér a közelmúltbeli oroszországi politikai események felett.

Ami az orosz nézőpontot illeti, Marija Zaharova külügyi szóvivő tegnap úgy fogalmazott: sikerült megelőzni, hogy Borrell látogatását Oroszország nyilvános megvesszőzésévé változtassák, s nyugati partnereik most ezért hisztériáznak. Mint mondta, a Navalnij-ügy helyett elsősorban valódi problémákról, például a vakcinaügyről beszéltek.