Külföld

Minimálbérvita Washingtonban

Az amerikai külügyminiszter kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy Izrael része-e a Golán-fennsík

Kitért a válaszadás elől egy hétfői interjúban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, amikor arról kérdezték, Joe Biden kormánya is fenntartja-e a Trump-adminisztráció álláspontját, miszerint a Golán-fennsík Izrael része.

Minimálbérvita Washingtonban
Antony Blinken közölte: az amerikai nagykövetség marad Jeruzsálemben
Fotó: AFP/Saul Loeb

Blinken a CNN hírtévének annyit mondott: a Golán fontos Izrael biztonsága szempontjából. Blinken azt megerősítette a CNN-nek, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálemben marad. Sok szakértő furcsállja ugyanakkor, hogy Joe Biden beiktatása óta még nem beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Blinken interjújára egyébként reagált az izraeli miniszterelnöki hivatal. A Golán-fennsík örökre Izrael része marad – írták közleményükben.

Időközben az amerikai belpolitikában tovább szíthatja a vitákat a minimálbér-emelés tervezete, miután a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) nyilvánosságra hozta elemzését, amelyben rámutatnak, hogy a lépés öt év alatt körülbelül 1,4 millió munkahely megszűnéséhez vezetne, és tíz év alatt 54 milliárd dollárral (mintegy 16 080 milliárd forint) növelné a költségvetési hiányt.

A CBO becslése szerint ugyanakkor a minimálbér óránkénti 15 dollárra (mintegy 4500 forintra) emelése körülbelül 900 ezer embert szabadítana ki a szegénységből, és 17 millió amerikainak emelné a jövedelmét. A jelenlegi amerikai szövetségi minimálbér 2009 óta 7,25 dollár (mintegy 2200 forint) óránként. A minimálbér növelésének ötlete a Demokrata Pártot is megosztotta, de Joe Biden elkötelezett a lépés mellett.

Zajlik egyébként a Donald Trump leköszönt elnök elleni impeachment eljárás, amely kapcsán Brian Kalt, a Michigani Állami Egyetem professzora tiltakozását fejezte ki, mert Trump ügyvédei az ő egyik tanulmányára hivatkozva jelentették ki, hogy ha egy elnök mandátuma lejár, nem folytatható ellene az impeachment. Kalt szerint ő pont ennek ellentétét írta a tanulmányban.

A georgiai választási hivatal eközben vizsgálatot indított Donald Trump telefonhívásai miatt, amelyekben arra kérte a helyi republikánus tisztségviselőket, hogy „találjanak neki” elég szavazatot.

Kapcsolódó írásaink