Külföld

Az EU növelni akarja az oltóanyaggyártási kapacitását

Mivel globálisan alábecsültük a koronavírus elleni oltások előállításának nehézségeit, az Európai Unió most növelni akarja az oltóanyaggyártási kapacitását - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Az EU növelni akarja az oltóanyaggyártási kapacitását
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: EU Council / Pool / ANADOLU AG

Ursula von der Leyen az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán elismerte, az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

Kiemelte azonban, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Mivel javítani kell a klinikai vizsgálati adatok megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog létrehozni - közölte.

A bizottsági elnök helyénvalónak nevezte, hogy az EU és tagországai közösen rendelték meg az oltóanyagokat, és szolidáris alapon osztoznak a rendelkezésre álló dózisokon. Véleménye szerint hibás, gazdaságilag helytelen lett volna, ha néhány nagyobb tagállam csak a maga számára biztosított volna vakcinákat.

Ez a közösség végét jelentette volna - húzta alá. Az európai érdekeket is szolgálja, ha a vakcinaellátásban az unió segíti a partnerországokat, de ragaszkodik a saját részéhez az oltóanyagokból - szögezte le.  „Mivel globálisan alábecsültük az oltások előállításainak nehézségeit, az Európai Unió most fel kívánja gyorsítani az oltóanyagok gyártási kapacitását - fogalmazott.

Kifejtette: noha egy oltóanyag kifejlesztésére rendes körülmények között akár egy évtizedre is szükség lehet, ezt az időt néhány hónapra sikerült csökkenteni. Jelen esetben azonban a tudomány megelőzte az ipart. Ahhoz, hogy az ipar alkalmazkodni tudjon a tudomány tempójához, az EU-nak be kell fektetnie a kapaitásfejlesztésbe - emelte ki.

Von der Leyen azt is közölte, hogy a világjárványokra való jobb felkészülés biztosítására az Európai Unió külön hatóságot hoz létre, amely segíteni fogja a felkészülés mellett a hatékonyabb reagálást az esetleges járványfenyegetések és az egészségügyi veszélyhelyzetek esetén. A felkészülést és reagálást segítő uniós hatóság (HERA) fogja felügyelni az oltóanyagok és gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának folyamatát, különös tekintettel a koronavírus új mutációinak megjelenésére - mondta az uniós bizottság elnöke.

Az elmúlt időszakban számos bírálat érte az Európai Bizottságot az uniós oltási stratégia hiányosságai, az oltóanyagellátás akadozásai miatt. A brüsszeli testület a közös beszerzés összehangolásának nehézségeivel és a gyártási kapacitás akadozásával magyarázta az oltóanyagszállítások késlekedését. Az átláthatóság és a bizalom fenntartása érdekében a brüsszeli testület január végén nyilvánosságra hozta az AstraZeneca, február elején a pedig a Sanofi-GSK gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyaguk beszerzéséről kötött szerződéseket.

Tóth Edina fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában azt monda, a központosított vakcinabeszerzés nem a tagállamok és az állampolgárok elvárása szerint alakul, ami az európaiak életét és a gazdaság gyorsabb újra indítását kockáztatja.

Kijelentette: a jelenlegi helyzeten tovább ront az a populizmus, amelyet a magyar baloldal képvisel. A baloldali pártok Magyarországon oltásellenes demagógiát folytatnak, Brüsszelben pedig pártpolitikai alapon támadják az Európai Bizottság néppárti elnökét - tette hozzá.

A képviselő véleménye szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felelőssége, hogy minél előbb pozitív ajánlást adjon a biztonságos vakcinák európai használatára, az Európai Bizottságnak pedig kötelessége, hogy beszerezze azokat, függetlenül azok gyártójától.

„A hatékonyság és az elérhetőség nem lehet geopolitikai kérdés akkor, amikor emberéletek forognak kockán” - fogalmazott.
Rövidebb és hatékonyabb tárgyalásokra, és az EU előrelátóbb hozzáállására van szükség az oltóanyagok beszerzését illetően. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság vonatkozó törekvése sikeres legyen, azonnali cselekvésre van szükség - tette hozzá Tóth Edina.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában azt mondta: a vakcinák engedélyeztetésével és gyártásával járó, közösen, európai szinten megvalósuló folyamat jobban átlátható és nyomon követhető, mint egyes uniós tagállamok vakcinabeszerzése esetében. A képviselő Magyarországot említette, mely - mint mondta - előbb engedélyezte az orosz és a kínai oltóanyag alkalmazását, minthogy a vonatkozó dokumentációt megismerte volna.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában hangoztatta: támogatja az európai beszerzés egységét, mely hozzájárul a megosztottság elkerüléséhez és a kisebb tagállamokat is segíti.

Véleménye szerint azonban további erőfeszítéseket kell tenni az átláthatóság érdekében, ugyanis - mint mondta - nem volt megfelelő a kommunikáció. Elmaradt a megfelelő uniós parlamenti ellenőrzés, ami válság esetén katasztrófához vezethet - emelte ki. Az emberek elvárják, hogy minden információt megkapjanak a gyártásról és a szállításról, valamint arról, hogy mikor férnek hozzá az oltáshoz. Arról is tudniuk kell, ha az oltási kampány akadályokba ütközik - tette hozzá a képviselő.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a vita során kijelentette: világossá vált, hogy az oltási stratégia tekintetében az Európai Bizottság kudarcot vallott. Európa elmaradt az oltási kampány teljesítésében, a lakosság alig 3 százaléka van beoltva - közölte. Szavai szerint minden hiba ellenére még mindig jobb, hogy az uniós bizottság irányítja a vakcinabeszerzést, azonban a bizalom és a remény megfogyatkozott.

Kapcsolódó írásaink