Külföld

Andrzej Duda: A V4 a közép-európai együttműködés jelentős mozgatórugója

A visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) a közép-európai együttműködés fontos mozgatórugója, mely az Európai Unión (EU) és a NATO-n belüli folyamatokat is jelentősen befolyásolja - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök kedden, a V4-es országok elnökeinek lengyelországi találkozóján.

Andrzej Duda: A V4 a közép-európai együttműködés jelentős mozgatórugója
Zuzana Caputová szlovák, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Milos Zeman cseh elnök a visegrádi csoport (V4) államfőinek kétnapos találkozóján készült családi fotón a lengyelországi Juratában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Andrzej Duda a balti-tengerparti Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyen, az ottani elnöki rezidencián zajló, kedden kezdődött kétnapos csúcstalálkozó első, a V4 megalapításának 30. évfordulójához kötődő panelbeszélgetésén szólalt fel.

Véleménye szerint a kommunizmus bukása óta eltelt három évtizedet nemcsak nagy gazdasági-politikai siker, hanem ugrásszerű társadalmi-civilizációs fejlődés is jellemezte.

Elmondta, hogy a V4-hez tartozó nemzetek közös kulturális és eszmekörhöz tartoznak, közös emlékezetük része többek között a 20. század „drámai története és a két totalitárius rendszer gonoszsága”.

Az 1991-ben alapított visegrádi együttműködés fő célja a NATO- és az EU-csatlakozás volt, amit a tagországok elértek - állapította meg Duda.

Aláhúzta: a V4 támogatja az európai egység és szolidaritás eszméjét, és kiáll az egyenlő államok, szabad nemzetek Európája mellett. Az országcsoport „vonzó példát jelenthet a Keleti Partnerség, valamint a Nyugat-Balkán országai számára” - mondta.

Andrzej Duda
Andrzej Duda
Fotó: AFP

Kiemelte a V4 szerepét a szélesebb körű regionális együttműködésben, például a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek nevű formátumban, mely - mint mondta - választ jelent Oroszország „agresszív politikájára, amellyel szemben nem maradhatunk passzívak”.

A lengyel elnök kitért a Három Tenger Kezdeményezés formátumában folytatott együttműködésre is, kiemelve ennek szerepét a regionális infrastrukturális összeköttetések fejlesztésében. Aláhúzta: a tizenkét tagállam közül kilenc már csatlakozott a kezdeményezés beruházási alapjához.

Sikernek nevezte, hogy a közép-európai együttműködési formátumok az EU, valamint az Egyesült Államok támogatását élvezik. Úgy vélte: a szolidaritáson, a közös célokon alapuló együttműködésnek köszönhetően a térség országai „jelentős módon befolyásolhatják az európai és a transzatlanti konszenzust”.

Közleményben gratulált az amerikai külügyminisztérium a V4-eknek

Az Egyesült Államok gratulál Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának a visegrádi csoport (V4) harmincéves partnerségéhez - hangsúlyozta keddi közleményében az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Ned Price kiemelte: a NATO-szövetségesekként és az Európai Unió tagállamaiként a V4-országok fontos szerepet játszanak Közép-Európa és a transzatlanti szövetség megerősítésében. „1991-es megalakulása óta a V4 felerősítette a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia közös hangját a fontos regionális kérdésekben.” - fogalmazott a szóvivő.

Price példaként említette többek között a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának elősegítését, valamint azt a támogatást, amelyet a Nemzetközi Visegrád Alap programjain keresztül juttatnak el az Európai Unió Keleti partnerség országainak a demokratikus intézmények és a civil társadalom megerősítése céljából.

Ned Price hozzátette: az Egyesült Államok várja a visegrád csoporttal való párbeszédet a közös kihívások kezelésének érdekében, „beleértve a globális járvány elleni küzdelmet és a járványból való kilábalást, a kiber- és energiabiztonság javítását, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a dezinformáció és a rosszindulatú befolyásolás elleni fellépést, valamint a demokratikus intézmények, a jogállamiság és a független média megerősítését.”

Hangsúlyozta: a térségbeli államoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány után újjáépülő világ „a szabad, független, egyenlő nemzetek együttműködésén alapuljon”, és tartsa be a kiegyensúlyozott fejlődés elveit.

A Covid-19-járvány utáni gazdasági helyreállításról az elnökök a másik keddi panelben egyeztetnek. Ezt megelőzően felavatták Juratában az országcsoport harmincéves fennállását megörökítő emléktáblát.

A tagországok közötti koordinációs, informális fórumként működő V4 csoport alapítását az 1991. február 15-i, Visegrádon rendezett találkozóhoz kötik, amikor Magyarország akkori miniszterelnöke, Antall József, Lech Walesa lengyel elnök, valamint az akkori (majd 1993 óta két külön államként létező) Csehszlovákia államfője, Václav Havel közös együttműködési és programnyilatkozatot írt alá.

Kapcsolódó írásaink