Külföld

„Ígéretek helyett kézzelfogható intézkedéseket a szegénység ellen!”

Az Európai Parlament plenáris ülése hétfő este vitázott „Az egyenlőtlenségek csökkentése, különös tekintettel a dolgozói szegénységre” elnevezésű baloldali jelentésről. Kósa Ádám, a Foglalkoztatási- és Szociális Bizottság (EMPL) tagja felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország a munkahelyteremtést választotta a segélyek helyett. „Ha munka van, minden van, legfőképpen pedig esély arra, hogy érdemben csökkenjen a szegénység” - mutatott rá a fideszes politikus.

„Ígéretek helyett kézzelfogható intézkedéseket a szegénység ellen!”
A magyar intézkedések sikerességét az OECD adataiból is láthatjuk - hangúlyozta Kósa Ádám EP-képviselő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kósa Ádám kiemelte: Magyarországon a kormány kézzelfogható eszközökkel küzd a szegénység ellen, úgy, mint adócsökkentés, a családok és gyermekek támogatása, vagy felelős költségvetési politika.

„A magyar intézkedések sikerességét az OECD adataiból is láthatjuk. Magyarországon ugyanis 2010 és 2018 között folyamatosan csökkent a legszegényebbek és a leggazdagabbak között a különbség, és ez a szám jelenleg kisebb az OECD országok átlagánál„ - hangsúlyozta Kósa.

A dolgozói szegénység felszámolása kiemelt cél kell, hogy legyen, hiszen a munka-alapú társadalomban a munkabérnek elegendőnek kell lennie a tisztességes megélhetéshez. „Ezért fontos, hogy az kapja a pénzt, aki megdolgozik érte. Ezt kell szem előtt tartanunk a járvány idején, s majd a járványt követő időszakban is” - hívta fel a figyelmet Kósa Ádám.

Sajnálatos azonban, hogy a jelentés számos olyan esztelen baloldali ígéretet tartalmaz, melyeket csak adóemelésekkel lehetne fedezni. „Ha ironikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy az európai baloldal átvette a magyar Kétfarkú Kutya párt szlogenjét: „Örök élet, ingyen sör!„. Nos, ha az előbbit nem is, az utóbbit majdnem megígérik ebben a dokumentumban” - fogalmazott a fideszes EP-képviselő.

A jelentés a minimálbéren és nyugdíjminimumon felül már a minimumjövedelem bevezetését is célul tűzi ki. Valamint közvetlen hozzáférést adnának a civil szervezeteknek az EU-s forrásokhoz.

Továbbá a szociális dömpingre hivatkozva korlátoznák a kelet-európai munkavállalók (pl. közúti fuvarozók) nyugati tagállamokban való munkavállalását, másodrendű állampolgárrá minősítve ez által a kelet-európaiakat. Ám eközben több jogot és juttatást adnának az iratok nélküli illegális migránsoknak. Mint tudjuk, a magyar baloldal is nyíltan az adóemelés mellett van: ingatlanadót és vagyonadót vezetnének be, ám tervbe vették a személyi jövedelemadó és társasági adó megemelését is.

„A Fidesz-KDNP EP-delegációja, együtt az Európai Néppárt frakciójával, módosító javaslatiak révén megpróbálják e radikális baloldali követelések eltávolítását a szövegből„ - mondta el Kósa Ádám.

Kapcsolódó írásaink