Külföld

Az iszlamista támadók ötöde volt menedékkérő Európában

Kiköthetett Szicíliában az Ocean Viking, fedélzetén 422 migránssal

Az Európai Unióban 2012 és 2019 között történt iszlamista merényletek elkövetőinek 19 százaléka volt menedékkérő – derül ki Sam Mullins brit kutató elemzéséből, amelynek részleteiről a Welt am Sonntag című német lap számolt be.

Az iszlamista támadók ötöde volt menedékkérő Európában
Az Ocean Vikingnek már korábban is volt konfliktusa az olasz parti őrséggel
Fotó: AFP/Giovanni Isolino

Mullins, aki korábban a bajorországi Garmisch-Partenkirchenben található Európai Biztonsági Tanulmányok Központjának munkatársa volt, vizsgálatában azt írta: 2019-ig 91 terrortámadás történt Európában, amelyeket a nyomozati iratok szerint összesen 132 merénylő követett el, közülük 25 fő volt menedékkérő. Németországban 13 dzsihadista támadás volt az adott időszakban, amelyek 14 elkövetője közül 13 adott be menedékjog iránti kérelmet.

Mullins szerint az illegális migráció és a terrorizmus közötti kapcsolat vitathatatlan, de nem szabad túlhangsúlyozni, mivel a menedékkérők nagyon kis száma követ el merényleteket, ugyanakkor az unióban történt iszlamista támadók között valóban magas a számuk.

A rossz időjárási körülmények miatt kiköthetett a szicíliai Augusta kikötőjében az Ocean Viking civil mentőhajó vasárnap, fedélzetén 422, Földközi-tengeren megmentett migránssal. A hajót üzemeltető SOS Méditerranée nem kormányzati szervezet (NGO) közlése szerint az Ocean Viking fedélzetén lévő minden bevándorló egy karanténhajóra került.

Nem csitul a vita az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) körül az Égei-tengeren erőszakkal visszafordított migránsok ügye miatt – írta a Süddeutsche Zeitung. A német Pro Asyl civil szervezet a német katonák kivonását sürgette Horst Seehofer szövetségi belügyminisztertől, ameddig nem tisztázódnak a vádak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) aggodalmát fejezte ki, és felszólította a Frontexet, hogy vizsgálják alaposabban az emberi jogok megsértését. A menedékkérők ellen elkövetett erőszakos cselekmények nemcsak elfogadhatatlanok, hanem illegálisak is – mondta a lapnak az UNHCR németországi képviselője, Katharina Lumpp.

Kapcsolódó írásaink

„Macron egy illúzió”

ĀNicolas Bay: A francia kormánynak a tömeges bevándorlásról kellene konzultálnia,a külvárosok a maffia, a drogdílerek és az iszlamisták kezében vannak