Külföld

Nincs könnyű dolga Draghinak

Az olasz jobb- és baloldal is támogatja a közgazdászt, viszont együtt nem akarnak kormányozni

A jobboldali Olasz Testvérek kivételével mindegyik párt elfogadná kormányfőnek Mario Draghit, az olasz baloldal ugyanakkor nem akar együttműködni a Matteo Salvini vezette Ligával. Az Európai Központi Bank volt elnöke legkésőbb szerdán mutathatja be kormányalakítási elképzeléseit az államfőnek.

Nincs könnyű dolga Draghinak
Napokon belül eredményt kell felmutatnia Mario Draghinak
Fotó: AFP/Pool/Alessandra Tarantino

Lezárult szombaton a kormányalakítással megbízott Mario Draghi egyeztetéseinek első köre az olasz parlament pártjaival. A politikai erők feltételekkel ugyan, de támogatták Draghit, egyedül a Giorgia Meloni vezette, jobboldali Olasz Testvérek (FdI) mondott nemet, választásokat szorgalmazva.

A bevándorlásellenes Liga vezetője, Matteo Salvini a Draghival folytatott megbeszélés után az MTI szerint kijelentette, hogy pártja nem szabott feltételeket, nem kért miniszteri posztokat, és nem emelt vétót semmilyen más párt esetleges kormányzati részvételével szemben.

Salvini arra utalt, hogy a baloldali pártok nemet mondtak a Ligával közös kormányzásra. A volt belügyminiszter kiemelte, hogy a jelenlegi válsághelyzetben pártja külső támogatás helyett kész aktív kormányzati munkát végezni.

A jobbközép koalícióhoz tartozó Forza Italia már pénteken támogatásáról biztosította Draghit.

Az Európai Központi Bank (EKB) egykori vezetőjének miniszterelnökségét elutasító Meloni szombaton azt mondta: „Nem igaz, hogy nem lehet választásokat tartani, nem igaz, hogy jót tesz az országnak a kormány, amely ellentétes elképzeléseket valló pártokat tömörít, nem igaz, hogy a szakértői kormány, bármennyire tekintélyes, jobban teljesít, mint a nép által választott.”  Elemzők szerint a felmérésekben folyamatosan erősödő, 16 százalék körüli FdI az új kormánnyal szembe helyezkedve növelheti a támogatottságát.

A január 19-ig kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) is támogatja az alakulóban levő kabinetet azzal a feltétellel, hogy a lemondott miniszterelnök Giuseppe Conte miniszteri posztot kap, és az M5S-é lesz a környezetvédelmi tárca.

Draghi számára nem lesz könnyű feladat egy csapatban összefogni a Ligát és a Demokrata Pártot (PD). Az EKB volt elnöke ma a szakszervezetekkel egyeztet, majd újabb konzultációs kört tart a pártokkal, legkésőbb szerdán mutathatja be kormányalakítási elképzeléseit az államfőnek.

Kapcsolódó írásaink