Külföld

Kemény versengésre számít Hszivel Biden

Transzatlanti kapcsolatok „újraindítása”

Az Egyesült Államok határozottan ki fog állni az emberi jogok és a demokratikus értékek védelméért világszerte, így a kínai Hszincsiang tartományban, Tibetben és Hongkongban is – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jang Jie-csi kínai csúcsdiplomatával, Hszi Csin-ping elnök külpolitikai tanácsadójával folytatott pénteki telefonbeszélgetésében.

Joe Biden elnök a CBS televíziónak adott interjúban kiemelte, hogy a kínai–amerikai kapcsolat talán a legfontosabb kétoldalú viszony a világ számára, de elmondta, hogy beiktatása óta még nem volt alkalma beszélni Hszi Csin-pinggel. A kínai elnökben Biden szerint még „egyetlen apró csont sincs, ami demokratikus lenne”, de kemény és okos ember.

Az amerikai elnök nagy versengésre számít, de azt mondta: nem úgy akar eljárni, mint elődje, Donald Trump. Biden arról is beszélt, hogy addig nem oldják fel az Iránnal szembeni szankciókat, amíg Teherán nem állítja le az urándúsítást. Időközben az amerikai, a brit, francia és német külügyminisztérium, vezetőik tárgyalása után, egyaránt a transzatlanti kapcsolatok „újraindításának” szándékát jelentette be.

Kapcsolódó írásaink

Trump öröksége a Közel-Keleten

ĀAz előző amerikai elnök idején meghatározó politikai döntések születtek a térségben, ám a demokrata Biden-adminisztráció több lépést is visszafordíthat