Külföld

A Fidesz üdvözli a nemzeti régiók védelméért indított európai aláírásgyűjtés sikerét

Az Európai Unió területén több mint 50 millió, valamilyen őshonos nemzeti közösséghez tartozó polgár ér, akik az elmúlt években úgy érezhették, hogy kiszorultak a brüsszeli bürokraták érdeklődési- és látóköréből. A sokszor és harsányan hangoztatott EU-szintű kisebbségvédelem az őshonos nemzeti kisebbségekről tudomást sem vett, szemben az illegális migránsokkal – fogalmazott sajtóközleményében a nagyobbik kormánypárt.

A Fidesz üdvözli a nemzeti régiók védelméért indított európai aláírásgyűjtés sikerét
A több mint 1 millió aláírás azt bizonyítja, hogy a hagyományos európai nemzeti kisebbségek igenis hallatni szeretnék hangjukat Brüsszelben
Fotó: MH/Katona László

Kiemelik, a több mint 1 millió aláírás azt bizonyítja, hogy a hagyományos európai nemzeti kisebbségek - köztük a Magyarország határain túl élő magyarok - igenis hallatni szeretnék hangjukat Brüsszelben is, és megmaradásuk érdekében elvárják az uniós intézményektől kapott védelmet.

Fontosnak ítélik meg, hogy a most induló uniós költségvetésben külön források biztosítsák az őshonos nemzeti közösségek kultúrájának, nyelvének és identitásának fönnmaradását.

A Fidesz bízik benne, hogy a mostani kezdeményezés nem jár úgy, mint a több mint 1 millió nemzeti kisebbségben élők által kezdeményezett Minority SafePack, amit az Európai Bizottság mondvacsinált okokra hivatkozva sepert le az asztalról.

Kapcsolódó írásaink