Külföld

Véghajrá a régiós aláírásgyűjtésnél

Ma éjfélkor a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés aláírásának határideje.

Véghajrá a régiós aláírásgyűjtésnél
A polgári kezdeményezést közel 1,2 millió ember írta alá
Fotó: MH

A nemzeti régiókért indított kezdeményezés lényege, hogy az Európában őshonos kisebbségek hozzájuthassanak a kohéziós forrásokhoz, amelyek biztosítják fennmaradásukat, hagyományaik és kultúrájuk megőrzését.

A polgári kezdeményezést vasárnap délutánig közel 1,2 millió ember írta alá, az unió kilenc országából. Magyarország mellett Spanyolországban, Horvátországban, Litvániában, Lettországban, Romániában, Svédországban, Szlovéniában és Szlovákiában gyűlt össze a kellő számú szignó. A lettországi sikerről szombaton számoltak be Facebook-oldalukon a szervezők.

Objektum doboz

Az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó jogszabály szerint, egy kezdeményezés eredményességéhez hét tagállamból szükséges összegyűjteni egymillió érvényes aláírást. Az elkövetkezendő időszakban megszámolják az aláírásokat és hitelesítik azokat. Amennyiben eredményesnek bizonyul a petíció, a benyújtást követő három hónapon belül a kezdeményezés az Európai Parlament és az Európai Bizottság elé kerül. Végül a bizottság dönt, hogy a kezdeményezés alapján indít-e jogalkotási eljárást.

Kapcsolódó írásaink