Külföld

Elítélte Moszkva lépését Merkel

Európának meghatározóbb szereplővé kell válnia a nemzetközi színtéren – véli a francia elnök és a német kancellár

Élesen bírálta Moszkvát Angela Merkel német kancellár a svéd, német és lengyel külképviseleti alkalmazottak kiutasítása miatt.

Elítélte Moszkva lépését Merkel
Macron és Merkel üdvözölne egy nagyobb védelmi képességű Európát
Fotó: AFP/John Macdougall

A diplomatákat azért nyilvánították nemkívánatos személynek, mert az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése elleni tüntetéseken vettek részt. A német kancellár Emmanuel Macron francia elnökkel tartott online sajtótájékoztatóján a Die Welt szerint azt mondta, az orosz lépés indokolatlan és jogállamiság-ellenes.

Merkel és Macron tegnap a német–francia védelmi és biztonsági tanács online ülésén vett részt. A tárgyalásokon az európai védelmi politikáról, illetve a transzatlanti kapcsolatok helyreállításáról volt szó. A Bloomberg információi szerint a két vezető megállapodott a közös védelmi projekt előmozdításában annak érdekében, hogy Európa meghatározóbb szereplővé váljon a globális színtéren.

Macron tegnap Merkel mellett külön egyeztetett Markus Söder bajor kormányfővel is. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint a tárgyalás középpontjában a koronavírus, illetve a tervezett német-francia FCAS légi hadviselési rendszer állt, a külön folytatott megbeszélés ugyanakkor jelzésértékű lehet. Södert ugyanis sok német szívesen látná az uniópártok közös kancellárjelöltjeként, bár a bajor politikus egyelőre nem mondta meg, indul-e a posztért.

A tárgyalás után Söder az uniós vakcinabeszerzésre utalva elmondta, egyetértettek abban a francia elnökkel, hogy gyorsabb döntésekre van szükség Európában. A védelmi eszközökről szólva közölte: Európának fejlesztenie kell kapacitásait.

Szövetségi parlamenti képviselőnek jelölteti magát Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt elnöke a szövetségi parlamenti választásokon. A politikus Saarbrücker Zeitungnak elmondta, hogy a szeptemberi választáson a saarbrückeni választókerületben indul a közvetlen mandátumért.

Rossz hír a CDU számára, hogy növelte előnyét Baden-Württembergben a Zöldek párt a legfrissebb felmérés szerint. A tartományban március 14-én tartanak választásokat. A Stuttgarter Zeitung megbízásából készített vizsgálat alapján a válaszadók 34 százaléka a Zöldekre szavazna a tartományban, míg a CDU-ra 27 százalék.

Kapcsolódó írásaink