Külföld

Meloni: Az Olasz Testvérek nem támogatja a Draghi-kormányt

Az Olasz Testvérek nem szavaz bizalmat Mario Draghi közgazdász alakuló kormányának, de támogatja az országot segítő sürgős döntéseket - közölte pénteken Giorgia Meloni, a párt elnöke a megbízott miniszterelnökkel tartott egyeztetés után.

Meloni: Az Olasz Testvérek nem támogatja a Draghi-kormányt
Giorgia Meloni
Fotó: AFP/Andreas Solaro

A jobboldali párt vezetője kijelentette, az Olasz Testvérek (FdI) választásokat és új parlamentet akar. "Nem szavazhatjuk meg a Draghi-kormányt" - hangoztatta. Azt mondta, a kormányprogram ismertetése után döntenek arról, hogy a parlamentben tartózkodnak vagy nemmel szavaznak Mario Draghi kabinetjére.

Hozzátette, az FdI kész támogatni az Olaszország talpráállását szolgáló döntéseket. "Olaszországot segítjük, anélkül, hogy cserébe kérnénk valamit" - jegyezte meg, arra utalva, hogy sajtóértesülések szerint más jobboldali pártok miniszteri pozíciókat kértek a kormány támogatásáért cserébe. Giorgia Meloni kijelentette, az Olasz Testvérek számára elképzelhetetlen, hogy ugyanabban a kormányban vegyen részt, mint a rendszerellenes Öt Csillag Mozgalom vagy Matteo Renzi, aki az előző kormányban részt vevő Élő Olaszország párt élén áll.

Meloni elmondta, Mario Draghitól megtudta, hogy nem csak néhány hónapig akarja vezetni az országot. "Idén már nem lesznek választások, Draghi hosszabb időszakra tervezi kormányfői szerepét."

Újságírói kérdésre válaszolva hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek álláspontja nem bontja meg a Liga és a Hajrá Olaszország pártokkal közös koalíciót, mivel a jobboldal pártjai gyakran követnek eltérő utakat, de a választásokon ismét egységben indulnak majd.

Egy korábbi interjújában Giorgia Meloni érthetetlennek nevezte, hogy a Matteo Salvini vezette Liga támogatni készül a Draghi-kormányt. Meloni kijelentette, sokan csalódni fognak, mert Mario Draghi kormányzása "sem lesz hipercsoda".

A kormányalakítással megbízott Mario Draghi,az Európai Központi Bank előző elnöke pénteken folytatta konzultációkat a parlamenti pártokkal. A leköszönő kormányban részt vevő baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) leszögezte, hogy nem akar a jobboldallal közös kormányban lenni. Az Élő Olaszország (IV) vezetője, Matteo Renzi feltétel nélküli támogatást ígért.

Mario Draghi péntek este a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Hajrá Olaszország (FI) küldöttségét fogadja. Mindkét párt igent mondott az együttműködésre. Silvio Berlusconi, az FI elnöke az eredeti tervekkel ellentétben nem vesz részt személyesen a konzultáción, telefonon egyeztetett Draghival.

Salvini: Számunkra a pártérdekeknél fontosabb Olaszország érdeke

Szombaton a Matteo Salvini vezette Liga és az Öt Csillag Mozgalom következik. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a kormány támogatása számára azt jelenti, hogy a Liga is helyet kap a kormányban. "Számunkra a pártérdekeknél fontosabb Olaszország érdeke. Draghival találkozva nemet mondunk az adóemelésre, a vagyonadóra, az ingatlanadóra, a Liga nyugdíjreformjának eltörlésére.

Az olaszok bátor és komoly döntéseket sürgetnek: nem hiszünk a szedett-vedett kormányokban, a pusztán szakértői csapatban, a külső támogatásban. Felelősséget kell vállalni, nincs olyan, hogy bent és kint is vagy (...), ha támogatásunkat adjuk, ezt a legnagyobb olasz pártként tesszük meg" - írta Matteo Salvini a közösségi oldalán.

"A Liga nélkül a kormány sánta lenne" - mondta Giancarlo Giorgetti, Matteo Salvini jobbkeze, aki Mario Draghi közeli barátja.

Az Öt Csillag Mozgalom küldöttségét Beppe Grillo, a mozgalomból lett párt alapítója vezeti majd. Az M5S politikai kormányt akar, vagyis tárcákat, hogy ne maradjon ki teljesen, miután 2018 óta vezette az országot.

Elemzők szerint Mario Draghi első és legnehezebb feladata a kormánycsapat felállítása lesz, annak eldöntésével, hogy mennyire akar szakértői és milyen mértékben politikai kabinetet. A megbízott miniszterelnök vasárnaptól második konzultációs kört is tart.

Kapcsolódó írásaink