Külföld

Megosztja Mario Draghi az olasz jobbközepet

A lemondott Conte politikai kormányt szorgalmaz, Berlusconi támogatja a közgazdász vezette kabinet felállítását

Megkezdte tegnap a tárgyalásokat az olasz parlamenti pártokkal a kormányalakítással megbízott Mario Draghi. Az Európai Központi Bank volt elnöke először a kisebb, majd a nagyobb pártokat fogadja, az egyeztetések szombat délutánig tartanak.

Megosztja Mario Draghi az olasz jobbközepet
Rögtönzött sajtótájékoztatón búcsúzott Giuseppe Conte, a válság nagy vesztese
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Sergio Mattarella olasz államfő szerdán kérte fel a közgazdászt egy szakértői kormány megalakítására, miután kudarcba fulladtak kormánytöbbségről folytatott tárgyalások a korábbi balközép kabinetet alkotó pártokkal. Draghi a megbízatást fenntartással fogadta el.

Luigi di Maio külügyminiszter az ANSA olasz hírügynökség szerint arra kérte pártját, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S), hogy hallgassa meg a kormányalakítással megbízott Draghit, mielőtt döntést hoz. Az eddigi kormánypárt már szerdán közölte, hogy továbbra is kitart Giuseppe Conte lemondott miniszterelnök mellett, és nemet mond a „pénzügyi elit” kormányára.

A Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi szerint Mattarella döntése egy irányba mutat azzal, amit a jobbközép koalíció szorgalmazott. Felelősségteljes politikára van szükség – tette hozzá. A Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek (FdI) választásokat szorgalmaz, és jelezte, hogy a Draghi-kormány parlamenti bizalmi szavazásán tartózkodni fog. Matteo Salvini Liga-elnök közölte, hogy pártja igent mond, ha így stabilitást ad az országnak. „Meghallgatjuk a tervezett kormány programját, remélve, hogy Draghi nem egyszerűen csak Contét helyettesíti” – tette hozzá.

Giuseppe Conte ügyvivő miniszterelnök rögtönzött sajtótájékoztatóján Rómában szakértői helyett politikai kormányt szorgalmazott, mivel szerinte a jelenlegi válsághelyzet „politikai döntéseket igényel”. Sajtókommentárok szerint Draghi a pártokkal való konzultációkon dönti el, kormánya mennyire lesz szakértői és milyen mértékben politikai.

Az ANSA szerint Draghi a bizalmi szavazáson számíthat majd a Demokrata Párt (PD), a kormánybuktató Matteo Renzi vezette Italia Viva, a Szabadok és Egyenlők (LeU) és a Forza Italia támogatására.

Kapcsolódó írásaink