Külföld

Orbán: Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít

Megérkezett Budapestre pénteken délelőtt Andrej Babis cseh miniszterelnök, akit járványügyi szakértők csoportja kísért a magyar fővárosba.

Orbán: Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít
A gyorsaságot nevezte a legfontosabbnak a koronavírus elleni vakcina beszerzésében Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt cseh kollégájával, Andrej Babissal
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít” - fogalmazott a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

„Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést” - mondta a kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével és vizsgálatával kapcsolatos magyar tapasztalatokat.

A miniszterelnök jelezte, hogy Szerbiában már tömegesen alkalmazzák a kínai és az orosz oltóanyagot, ezért megosztották a Szerbián keresztül gyűjtött tapasztalatokat is.

Kiemelte, a magyarok európai mértékben is kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat, ami összefügghet azzal, hogy nemzeti konzultációt folytattak a korlátozásokról.

Így lesz a nyitásnál is - erősítette meg -, egy újabb, február közepétől március elejéig tartó konzultáción kérdezik majd meg az embereket például arról, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre.

Hozzátette, Andrej Babissal szemben van egy előnye, az, hogy neki nem koalíciós kormányt kell vezetnie, így a döntéshozatal gördülékeny lehet.

A tárgyaláson beszámolt cseh kollégájának arról is - folytatta a kormányfő -, hogy Magyarország megindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Objektum doboz

Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) gazdasági értelemben nagyon szép reményekkel jöhetnek ki a járvány okozta megpróbáltatásból, és a korábbiaknál is gyorsabban csökkenthetik „azt a lemaradást, amit a történelem ránk mért”.

Csehországról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: Csehországnak van egy nimbusza Magyarországon, Andrej Babis miniszterelnökről pedig mindenki tudja, hogy Európa legjobb pénzügyminisztere volt. A jó magyar-cseh kapcsolat a Csehországban élő 15 ezer magyar szempontjából is fontos - tette hozzá.

Arra is kitért, hogy Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség Európában, őt követi Németország, majd Magyarország a harmadik a sorban.

Méltatta továbbá a cseh demográfiai helyzetet, azt, hogy - Magyarországgal ellentétben - Csehországban az elmúlt 20-30 évben több mint félmillióval nőtt a cseh állampolgárok száma.

Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy most vakcinát kell szerezni, és nem most kell megvitatni azt a kérdést, hogy lehetett volna-e jobban, gyorsabban vagy másképpen tenni ezt az unióban. Hozzátette, nem érdemes sem a vakcina, sem a védekezés kérdését átpolitizálni.

Az orosz vakcinát firtató felvetésre a kormányfő azt felelte: az ezzel kapcsolatos bizalmatlanságot majd az idő megoldja.

Elmondta továbbá, hogy egyelőre több az oltásra regisztráltak száma Magyarországon - és az oltási kapacitás is nagyobb -, mint a vakcina.

„Minden nap azon dolgozunk, hogy újabb és újabb adagokat szerezzünk bárhonnan is, olyan vakcinát, amely kiállja a magyar biztonsági előírások próbáját” - jelentette ki.

Babis: az oltóanyag nem politikai kérdés

A koronavírus elleni oltóanyag nem politikai, hanem biztonsági kérdés, így a vakcina származási helye sem tehető politikai kérdéssé - hangoztatta Andrej Babis a sajtótájékoztatón, ahol azt is kijelentette: a legjobb oltóanyag az, amelyik biztonságos és azonnal rendelkezésre áll.

Beszámolt arról, hogy részletes tájékoztatást kapott a magyar víruskezelésről és arról is, hogyan zajlik Magyarországon azon vakcinák engedélyezése, amelyek használatát az Európai Unió még nem hagyta jóvá. Azt mondta, ezek esetében Csehország is hasonlóan járna el, mint Magyarország.

A magyar fél ugyancsak tájékoztatta a cseh delegáció tagjait a tisztiorvosi szolgálat járványkezelő tevékenységéről, valamint az egyéb hatóanyagok alkalmazásáról.    

Andrej Babis megjegyezte: már tavaly novemberben ide kellett volna látogatnia e célból, és sajnálja, hogy ezt nem tette meg, mert számos hasznos információt kapott a magyar szakemberektől. Köszönetet mondott azért a százötven lélegeztetőgépért is, amelyet Magyarország ajánlott fel Csehországnak.

Kérdésre válaszolva beszámolt arról is: Angela Merkel német kancellár arról tájékoztatta őt, hogy szorgalmazni fogja az orosz és a kínai oltóanyag európai engedélyeztetését. Emlékeztetett: az unió 2,3 milliárd oltóanyagot rendelt és ezekért 3 milliárd dollár előleget fizetett, de a szállítás mégis akadozik. „Nekünk emiatt cselekednünk kell, nincs időnk” - fogalmazott a cseh kormányfő.

Babist Orbán Viktor miniszterelnök fogadta, aki egy képgalériát is közzétett erről a Facebookon.

Objektum doboz

Mielőtt elindult Budapestre, Babis a prágai reptéren arról beszélt: nem jó a koronavírus-járvány alakulása Csehországban.

„Hatalmas tesztelési kapacitásaink vannak, de mit teszteljünk, ha nincsenek emberek” - mondta újságíróknak. Úgy vélte: a probléma abban rejlik, hogy a betegek nem jelentkeznek időben, csak akkor tesznek valamit, ha állapotuk már rosszra fordul, és kórházi kezelésre szorulnak. „Meg kell magyaráznunk az embereknek, hogy elsősorban saját maguknak kell ügyelniük az egészségükre” - szögezte le Babis. Ezen a téren a miniszterelnök szerint tavasz óta sokat romlott a helyzet a csehek körében. „Sajnos, az emberek most ritkábban fordulnak orvoshoz és vetik alá magukat tesztelésnek” - tette hozzá.

December közepe óta Csehországban ingyenesek az antigéntesztek, és jelenleg minden állampolgár már háromnaponta vizsgáltathatja meg magát. A tesztelés iránt karácsony előtt volt a legmagasabb az érdeklődés, amikor naponta több mint 40 ezret is végeztek. Az utóbbi hetekben a napi antigéntesztek száma átlagban 25 ezer körül mozog. A komplexebb PCR-tesztek napi átlaga jelenleg 30 ezer körül van.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (j) fogadja Andrej Babis cseh miniszterelnököt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (j) fogadja Andrej Babis cseh miniszterelnököt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A cseh kormány mérlegeli, hogy anyagilag is ösztönözze a polgárokat a tesztelésre. Az elképzelések szerint mindazok, akik a tesztelés eredménye alapján karanténba kerülnének, a jövőben még napi mintegy 250 vagy 500 koronás állami támogatást is kapnának a karantén idejére. Ugyanakkor emelkedne a betegeknek nyújtott segélyek nagysága is. A kormány hétfőn tűzi napirendre a témát.

Andrej Babis szerint szintén a jövő hét elején tárgyalnak arról, hogy a romló járványhelyzet miatt szigorítják-e az érvényes óvintézkedéseket.

Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. Amennyiben ezt nem hosszabbítják meg, sokak véleménye szerint összeomolhat a cseh egészségügy, és a járvány ellenőrzés nélkül terjedhet.

„Nem tudom elképzelni, hogy bárki is felelősséget vállalna azért, hogy nem lesz meghosszabbítva a szükségállapot” - mondta Babis kérdésre válaszolva.

A cseh ellenzéki pártok egybehangzóan elutasítják a szükségállapot meghosszabbítását. A kisebbségi kormánykoalíciónak eddig mindig a kormányt kívülről támogató kommunisták segítségével sikerült ezt elérnie. A kommunisták ezúttal azonban haboznak, mert szerintük a kabinet nem teljesítette a legutóbb nekik adott ígéreteit. A cseh képviselőház a szükségállapot kormány által kért meghosszabbítását csütörtökön tűzi napirendjére.

A cseh kórházakban jelenleg mintegy 5800 koronavírusos beteget ápolnak, közülük mintegy 800 állapota súlyos. Szakértők szerint a legnagyobb problémát pilanatnyilag nem a kórházak kapacitása, hanem az egészségügyi személyzet hiánya okozza.

Andrej Babis bejelentette, hogy a magyarországi látogatást követően február 10-én Belgrádba utazik, ahol a szerb kormánnyal terveznek a mostani magyarországi tapasztalatcseréhez hasonló találkozót.

Kapcsolódó írásaink