Külföld

Médiaháború Ukrajnában

Az Európai Parlament elnökéhez fordult a Fidesz–KDNP a Bocskor Andreát ért halálos fenyegetések miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő pénzügyi és gazdasági szankciókkal sújtott három, az ellenzékhez kötődő televíziócsatornát, ezzel gyakorlatilag megvonta tőlük a működési jogot. A rendeletet a nemzetbiztonsági és védelmi tanács döntésére alapozva hozta meg.

A nemzetbiztonsági tanács a 112 Ukrajina, a News-One és a Zik televíziócsatornák, valamint a hozzájuk kötődő nyolc vállalat vonatkozásában vezetett be szankciókat, egyben megtiltotta a kereskedelmi tevékenységüket. A televíziókat működtető médiaholding két ellenzéki és oroszbarát politikus, Viktor Medvedcsuk és Tarasz Kozak érdekeltségébe tartozik.

Zelenszkij a Twitteren leszögezte: Ukrajna támogatja a sajtószabadságot, de egy agresszor állam által finanszírozott propagandát nem. Hozzátette, a letiltott adók hátráltatták Ukrajnát az európai és euro-atlanti integráció felé vezető úton.

Tarasz Kozak pártja a legfelsőbb bírósághoz fordul, és kezdeményezi Zelenszkij alkotmányos felelősségre vonását arra hivatkozva, hogy az államfő nem alkalmazhat szankciókat polgárok és vállalatok ellen.

A Kreml is reagált a szankciókra, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő elmondta: Moszkva elítéli az ellenzéki tévék bezárását, és nemzetközi szervezetekhez fog fordulni. A kijevi amerikai nagykövetség egyetért Zelenszkij döntésével.

Időközben a Fidesz–KDNP EP-delegációja levélben fordult David Sassolihoz, az Európai Parlament elnökéhez az ukrajnai magyarokat érő folyamatos megfélemlítések miatt.

A képviselők felidézték a magyar érdekszervezetek elleni tavaly novemberi titkosszolgálati akciókat, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes képviselő halálos megfenyegetését, valamint a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása előtti fenyegető üzeneteket, amelyeket a magyar intézmények kaptak. Rámutattak arra, hogy az ukrán hatóságok egyik esetben sem indítottak eljárást.

Kapcsolódó írásaink