Külföld

Nincs megállapodás az olasz kormányról

A közös programról és a miniszterelnök személyéről sem tudtak megegyezni a balközéppártok, Matteo Salvini szerint az embereknek elegük van a hatalmi harcokból

Tovább mélyült az olasz belpolitikai válság. Tegnap ugyan lezárultak az újabb kormány megalakításáról szóló egyeztetések Roberto Fico házelnökkel és a balközép pártokkal, megállapodás viszont nem született, a felek között fontos kérdésekben vannak még viták.

Nincs megállapodás az olasz kormányról
Roberto Fico a balközép pártokkal tárgyalt, de nem sikerült megegyezniük
Fotó: AFP/Pool/Alessandra Tarantino

Megállapodás nélkül zárultak az egyeztetések a balközép pártok között az újabb kormány megalakításáról az ANSA olasz hírügynökség szerint. Sergio Mattarella államfő tegnap lapzártánk után fogadta Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, aki beszámolt a kormánytöbbségről szóló konzultációk eredményéről. Az elnök a múlt héten bízta meg Ficót azzal, hogy felmérje, a korábbi kormánypártok, vagyis az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), a Szabadok és Egyenlők (LeU), az utolsó napokban alakult Európaiak formációja, valamint a kormányválságot kirobbantó Italia Viva meg tud-e állapodni a folytatásról.

A pártok részvételével a közös kormányprogramról tartott megbeszélések vitába fulladtak. A tegnap kora este befejeződött megbeszéléseken kritikus pont volt a miniszterelnök személye: a Matteo Renzi vezette Italia Viva a múlt héten lemondott Giuseppe Conte helyett mást akar miniszterelnöknek, miközben az M5S és a PD ragaszkodik a Contéval való folytatáshoz.

Sajtóinformációk szerint Renzi jelentős reformokat és minisztercseréket követelt, többek között a demokrata Roberto Gualtieri gazdasági és pénzügyminiszter leváltását. A Reuters hírügynökség szerint ugyanakkor a PD elutasította a felvetést, és állítólag az államfő is ragaszkodik hozzá, hogy fennmaradjon a kontinuitás a fő minisztériumokban.

Az M5S befolyásos szenátora, Teresa Bellanova a Reutersnek azt mondta, amennyiben nem sikerül politikai megállapodást kötni, a párt támogatná egy technokrata kormány felállítását.

Nem zárta ki egy szakértői kormány megalakulását a Corriere della Sera című napilap sem. Az Il Gior-nale szerint maga Conte is tudja, hogy ha kormányon marad, a korábbinál is gyengébb és zsarolható lesz. A balközép La Repubblica azt írta, hogy a kormányegyeztetések „vétók kereszttüzében, az utolsó levegővételig tartanak”.

A választásokat sürgető Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép koalíció elnöke kedden egy interjúban kijelentette: „A helyzet teljesen világos, ha a kormánynak nincsen többsége, álljon félre. Elég volt a bársonyszékekért, minisztériumokért, utolsó hatalmi sámliért vívott harcból, elég volt a szenvedő olaszok megcsúfolásából. A választás jelenti az első számú utat, adjuk vissza a döntést a népnek!”

Az Il Messaggero felmérése szerint egyébként az olaszok 69 százalékának a rendfenntartó erőkben van a legnagyobb bizalma, 67 százalékuk-nak a pápában, 58 százalékuknak a köztársasági elnökben, és csak 9 százalékuk bízik a pártokban. A lap közölte azt is, hogy decemberben körülbelül százezren veszítették el a munkájukat Olaszországban.

Kapcsolódó írásaink