Külföld

Oroszország nem vár csodát Bidentől

Dmitrij Medvegyev szerint Moszkva és Washington viszonya az eddigi mederben maradhat, felháborítónak nevezte Donald Trump felfüggesztését a közösségi oldalakon

Nem számít különösebb változásokra Washington és Moszkva viszonyában Dmitrij Medvegyev volt orosz kormányfő. Élesen bírálta az ukrán vezetést.

Oroszország nem vár csodát Bidentől
Medvegyev szerint Trump ellenfelei folyton gátolták a kapcsolatok normalizálását
Fotó: AFP/Sputnik/Ekaterina Shtukina

Terjedelmes interjúban elemezte a bel- és külpolitikai fejleményeket Dmitrij Medvegyev volt orosz kormányfő, az oroszországi Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Az orosz médiának adott interjúban – amit a TASZSZ állami hírügynökség szemlézett tegnap – Medvegyev nagy hangsúlyt fektetett az Egyesült Államokban végbement politikai változásokra is. Kifejtette, a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom erőszakba torkolló tüntetéseit támogató politikusok abban bíztak, hogy sikerül belülről megrengetniük az amerikai politikai rendszert, ez azonban nagyon nehéz, mert az amerikai demokrácia stabil – igaz, óriási problémákkal küzd.

A Capitoliumba betörő tüntetést semmivel sem igazolható tragédiának nevezte, egyúttal felidézte: amikor Washington „színes forradalmakat” támogat más országokban, normál ügymenetnek tartja azokat, ha azonban saját területén történik, máris az állam elleni bűncselekményről beszél. A volt orosz kormányfő felháborítónak nevezte, hogy a közösségi oldalak egyoldalúan felfüggesztették Donald Trump előző elnök fiókjait. Medvegyev szerint azért nem sikerült a republikánus elnök hivatali ideje alatt előrelépést elérni Moszkva és Washington kapcsolatában, mert politikai ellenfelei sarokba szorították Trumpot azzal, hogy folyton homályos orosz kapcsolatokkal vádolták.

Medvegyev eddigi benyomásai szerint Joe Biden új demokrata elnöknek nem áll szándékában normalizálni az amerikai–orosz kapcsolatokat, ezt pedig az orosz politikus hibának tartja. A TASZSZ szemléje szerint nem fejtette ki, hogyan fognak szerinte alakulni a kétoldalú kapcsolatok, de nem számít különösebb változásokra. Felidézte, amikor egy ciklus erejéig államfő volt, találkozott Bidennel egy munkaebéden, amelyet Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök szervezett. Normális, udvarias embernek ismerte meg Bident, de megjegyezte, az emberi dimenzió és a politikai álláspont két különböző dolog. Hozzátette, az új adminisztráció több vezető tisztségviselője ismerős neki még Barack Obama elnök idejéből, és egyáltalán nem barátságosak Oroszországgal.

Szót ejtett közvetlen szomszédairól, Ukrajnáról és Fehéroroszországról is. Medvegyev szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tevékenysége csalódást keltő, gyakran még szélsőségesebb oroszellenes retorikához folyamodik, mint elődje, Petro Porosenko. Megjegyezte, az ukrán vezetés számára kényelmesebb minden bajért Moszkvát okolni, mint szembenézni a saját hibáival. Fehéroroszországról azt mondta, Moszkva nem támogatja a szomszédja destabilizálására irányuló külföldi törekvéseket, de beavatkozni sem akar.

A belügyekről szólva Oroszország egyik legfontosabb belbiztonsági kihívásának a terrorizmust nevezte. Beszélt a tüntetésekről is, Alekszej Navalnij ellenzéki politikust azzal vádolta, hogy felelőtlen és cinikus taktikát követ a hatalom megszerzése érdekében.

Letöltendő szabadságvesztést kaphat Alekszej Navalnij

Egy jogvédő szervezet szerint legalább 5021 embert vettek őrizetbe vasárnap Oroszországban, az ellenzéki politikus Alekszej Navalnij támogatására rendezett, nem engedélyezett tüntetéseken. A legnagyobb megmozdulások Moszkvában és Szentpéterváron voltak. Az orosz főügyészség tegnap közölte, támogatni fogja a mai moszkvai tárgyaláson a büntetés-végrehajtás kezdeményezését, hogy a bíróság változtassa letöltendőre Navalnij ügyében az úgynevezett Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Tegnap egyébként életbe lépett az a törvény Oroszországban, amely a közösségi média működtetőit tartalmak blokkolására kötelezi, egyebek közt arra, hogy ne tegyék lehetővé résztvevők toborzását nem engedélyezett tüntetésekre.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink